Home / Zabava / Znate li kako je nastala pjesma MALI MRAV

Znate li kako je nastala pjesma MALI MRAV

Tomislav Čolović nikada nije pripadao vrhu estradne scene. U njegovo vrijeme bilo je mnogo boljih pjevača i kvalitetnijih pjesama. Međutim, svojim šaljivim pjesmama je uspio da se izbori za mjesto izuzetno popularnog zabavljača. Pamte se njegovi hitovi „Profesore, danas me ne pitaj“ ili „Majka Muju šišala na struju“.

Jedna od najpopularnijih jugoslovenskih pjesama Opio se mali mrav, poznatija samo kao Mali mrav donosi sliku seoske idile i mladalačke putenosti. Pjesma „Mali mrav“ se našla na Čolovićevom albumu  „Odnela si sve“ iz 1982. godine.

Nastanka pjesme, Čolović se prisjetio riječima:

Ajšu je poznavao tekstopisac Ruždija Krupa. Jednom prilikom sam ga pitao zašto mrav mora da ide niz Ajšine, a ne, recimo, Fatine grudi. Odgovorio mi je da je Ajša u trbušnom plesu simbol kafane i derneka. Kasnije je priznao da je poznavao jednu Ajšu, trbušnu plesačicu, koja je žarila i palila po kafanama u Priboju na Limu i okolini.

Činjenica ostaje da je pjesma „Mali mrav“ jedna od najpopularnijih jugoslovenskih pjesama koja četrdeset godina kasnije nije izgubila na aktuelnosti i popularnosti. To je zbog toga što iskreno  i šaljivo, opisuje žudnju subjekta, da se poput malog mrava zavuče gdje mu je najslađe.

radio krajina portal