Home / Dijaspora / Život u Švedskoj: ‘Nakon svih poreza, ostane mi 2450 eura…

Život u Švedskoj: ‘Nakon svih poreza, ostane mi 2450 eura…

Deseci tisuća Hrvata se raselilo po Europi, mnogi se pripremaju na odlazak, a oni koji već iskusili život preko hrvatske granice svjedoče nam o stvarnim troškovima života u novim domovima.

Jedan od njih je i Ivan Zidar (26) hrvatski je MMA borac. Bio je zaposlen u hrvatskoj vojsci. Za mnoge je imao sve što si u Hrvatskoj žele odnosno uspješno je gradio i poslovnu i sportsku karijeru. Ipak nezadovoljan stanjem u zemlji, spakirao je kofere i otišao u Švedsku. Dva mjeseca je kaže preživljavao s ušteđevinom s kojom je i došao. U prva tri dana se htio okrenuti i vratiti kući, no zahvaljujući Ivanu Iliću, predsjedniku Hrvatskog doma Matija Gubec ostao je jer mu je pomogao da se zaposli.

– Nažalost, uvjeti za život u Švedskoj su neusporedivi s onima u Hrvatskoj. Jednostavno su bolje plaće, standard, školovanje, zdravstvo… – pričao je Ivan 2017., koji u Švedskoj više nije sam. Ondje je pronašao svoju ljubav i zaručio se. Opisao nam je i kako njih dvoje ondje žive.

Ivanu nakon svih oporezivanja ostane 2450 eura plaće odnosno 18.375 kuna. 

– Stanarina ovisi u kojem djelu grada živite. Osobno živim u strogom centru i plaćam mjesečno 7500 švedskih kruna, što je 750 eura za 29 m2 (cca 5250 kuna). Poslije svaka tri mjeseca plaćam dodatnih 150 eura za struju (cca 375 kuna). Voda i grijanje se ne plaća odnosno to je uračunato u cijenu koju vlasnik stana plaća mjesečno – kaže nam Ivan.

‘Ne kupujete stan, već pravo na stanovanje’ 

U Švedskoj ne poznaju model kupovine stana kakav mi imamo u Hrvatskoj pa Ivan pojašnjava: 

– Da vas ne zbuni, u Švedskoj nikada ne možete kupiti stan 1/1. Vi kupujete pravo na stanovanje, uređivanje i prodaju stana. Mjesečno uz kredit plaćate i stanarinu, neovisno živite li ili ne živite, ili ste stan kupili gotovinom. Stanarinu uvijek plaćate agenciji od koje ste kupili stan. Oni se brinu o održavanju i popravcima. Stan u kojem sam ja, početna cijena je 1.300.000 kruna što je 130 000 eura za 29 m2 (cca 975.000 kuna). Kažem početna cijena jer kod njih se stan prodaje kao na aukciji – tko više ponudi, njegov je. Ali ako odete izvan Stockholma 70-ak km, možete kupiti četverosobni stan za cca 70.000 eura – tvrdi.

‘Hrana i odjeća su jeftini, alkohol jako skup’ 

Na hranu mjesečno zaručnica i Ivan potroše oko 400 eura pa kaže da je za četveročlanu obitelj prosjek 800 eura (cca 6000 kuna). 

– Hrana i odjeća su zbilja povoljne, usudio bih se reći da su neke stvari čak dosta povoljnije nego kod nas. U Švedskoj ćete skupo platiti luksuz poput cigarete, alkohol, restorana i noćnih klubova. To je tamo jako skupo. Primjera radi, četiri rum-kole sam platio 69 eura – kaže nam Ivan. Pojašnjava i kako se kreću plaće.

Izbjegavati poslodavce iz Hrvatske, BiH, Srbije… 

– Početna plaća za pripravnika-praktikanta ne bi smjela biti ispod 150 švedskih kruna odnosno 15 €, a za radnika 160 švedskih kruna. Naravno to vrijedi ako se zaposlite u firmi gdje je Šveđanin vlasnik. Ostali će vas prevariti gdje stignu: na satnici,na prekovremenima, godišnjem odmoru, osiguranjima. Znači ako odete van, naravno da je najlakše je početi kod nekog iz našeg govornog područja, ali odmah tražite domaću firmu. U širokom luku treba izbjegavati poslodavce iz Hrvatske, BiH, Srbije, Poljske te zemalja bivšeg SSSR-a – savjetuje Ivan.

Nemaju porez na ljubimce, ali imaju druga pravila.

– Na ljubimca se ne plaća porez, ali ne smije više od četiri sata biti sam. Posjet veterinaru je 450 kruna (cca 315 kuna). Naravno svi imaju osiguranje za ljubimce, a naša ljubimica je osigurana na 25.000 kruna. Za godinu dana nas je osiguranje izašlo 6500 kruna (cca 4550 kuna) – pojasnio je Ivan.

Cijena vrtića ovisi o mnogim faktorima, primjerice je li roditelj samohran, kolika primanja ima i slično no maksimalno po djetetu košta 150 eura odnosno oko 1125 kuna. 

OSTAVITE KOMENTAR - nije potrebna registracija