Home / Specijalno / Zavirite u nekadašnju fabriku Bira gdje su sada smješteni migranti

Zavirite u nekadašnju fabriku Bira gdje su sada smješteni migranti

Dan nakon što je otvoren za migrante – prihvatni centar u napuštenoj fabrici “Bira” je otvoren i za javnost.

Stari proizvodni pogon je preuređen da primi 450 migranata. Oni koji su se preselili kažu – ovo je mnogo bolji smještaj od onog u Đačkom domu u Borićima.

Međunarodna organizacija za migrante, IOM je migrantima u napuštenim halama obezbijedio krevete, tuševe, toalete, i medicinsku njegu. Oni koji su došli sa porodicama imaju obezbijeđene kontejnere i kakvu-takvu privatnost.

Kada proradi kuhinja, ona će praviti tri obroka dnevno. Ipak, iz IOM-a podsjećaju – ovo je smještaj koji treba da rastereti kamp u Borićima, a ne stalni smještaj, jer većina migranata želi dalje iz BiH.

Šezdesetak kilometara daleko, u Velikoj Kladuši, grupa od 200-tinak migranata je provela četvrtu noć zaredom na cesti nadomak graničnog prelaza Maljevac.

Ipak, granica je, sa hrvatske strane, i dalje zatvorena. Nakon nemilih scena prije nekoliko dana kada su migranti probili kordon policije, sada je situacija znatno mirnija.

Privrednici iz Velike Kladuše koji trpe ogromne gubitke zbog zatvorene granice su danas pokušali da pregovaraju sa migrantima – bez rezultata. Ako se situacija nastavi, upozoravaju, ubrzo će morati da daju otkaze zaposlenima. Za sutra najavljuju proteste.

Tačan podatak o broju migranata na području Unsko-sanskog kantona niko ne zna. Licitira se raznim ciframa od četiri do više od 10 hiljada. Mještani Bihaća i Velike Kladuše upozoravaju – ako vlasti negdje pod hitno ne presjeku sa krizom, moguće je da sami građani preuzmu stvari u svoje ruke.

OSTAVITE KOMENTAR - nije potrebna registracija