Home / Specijalno / Zatvoren GP Velika Kladuša, migranti zaustavljeni 200 m od granice

Zatvoren GP Velika Kladuša, migranti zaustavljeni 200 m od granice

Grupa migranata koja je jutros pješice krenula u pravcu GP Velika Kladuša-Maljevac zaustavljena je 200 metara od granice. Dalji prolazak onemogućavaju im policijske snage naše zemlje  i Republike Hrvatske. Granični prelaz Velika Kladuša-Maljevac zatvoren je do daljnjeg u oba smjera. U potpunosti su zatvoreni i ostali putni pravci u blizini granice.

Nakon ubistva 24-godišnjeg migranta u Velikoj Kladuši, migrantska kriza u Kladuši se produbljuje. Migranti su organizirano iz pravca Drmaljeva krenuli u pravcu graničnog prelaza Velika Kladuša – Maljevac kako bi pokušali preći hrvatsku granicu i tako ušli u prostor EU.

Policija pretresa objekte koje koriste migranti

U pretresima objekata i prostorija koje koriste migranti u Bihaću, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona u nedjelju, 17. juna pronašli su brojne predmete koji mogu poslužiti za počinjenje prekršaja i krivična djela. Ministar unutrašnjih poslova USK Anel Ramić potvrdio je za Klix.ba da će tokom ove sedmice slične akcije biti nastavljene i u Velikoj Kladuši Cazinu. Danas (18. juna) će Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona biti predata dvojica migranata koje se sumnjiči za ubistvo Marokanca A. L. (1994.), koje se dogodilo u petak oko 23:00h u ulici Đure Pucara Starog u Velikoj Kladuši.

Ministar Ramić također je kazao da dnevno od 50 do 70 migranata dolazi u naš kanton i da policija sve teže odgovara sigurnosnim izazovima. „Broj migranata koji dolaze u Unsko-sanski kanton rapidno se povećava“, tvrdi ministar Ramić za Klix.ba. D

Do sada je evidentirano preko 3.000 migranata širom kantona, najviše u Bihaću i Velikoj Kladuši te manjim dijelom Cazinu i drugim općinama. On napominje da Vlada FBiH još nije dala saglasnost za korištenje hala Agrokomerca u naseljima Polje i Donja Vidovska za smještaj migranata.

„Ove sedmice ići ćemo i u Veliku Kladušu, kao i u naselje Šturlić u Cazinu. Povući ćemo i veći broj policajaca i interventne vodove iz svake Policijske uprave kako bismo nastavili ove akcije. Međutim, bitno je naglasiti da su naši resursi ograničeni, ali i samo djelovanje, jer mi ne možemo nikom zabraniti kretanje”, dodaje ministar Ramić. Iako napominje da je lično bio protiv bilo kakvog smještaja migranata u Unsko-sanskom kantonu, Ramić napominje da je lokacija u Velikoj Kladuši u konačnici odabrana i da je sada policiji nužno da se što prije riješi pitanje smještaja migranata, kako bi se svi smjestili na jednu lokaciju i mogli bolje kontrolisati.

radio-krajina.com / radiovkladusa.ba