Home / Specijalno / Zašto je bivši premijer USK Izudin Saračević napustio SDA i prešao kod Konakovića?

Zašto je bivši premijer USK Izudin Saračević napustio SDA i prešao kod Konakovića?

Izudin Saračević bio je premijer USK od februara 2015. do jula 2016. Ostao je poznat po visokoj plati od 3.648 KM i po nekoliko nepopularnih izjava.

Prva izjava je bila u vezi novinara, a glasila je: “Razumijem  da postoje novinarske slobode, razumijem da postoje privatni mediji, ali postoje i državni mediji i oni koji rade na tim državnim medijima moraju da rade kako država kaže. Nema tu slobode! Nema slobode!”. 

Druga izjava je bila: “kome se ne sviđa eno mu Izačića, Maljevca i ostalih graničnih prelaza”, što je bilo upućeno prosvjetnim radnicima a u vezi neredovnih isplata plaća.

Poziciju premijera je obnašao godinu i po, a nakon toga je smjenjen. Za smjenu su glasali i njegove stranačke kolege iz SDA(?).

Smjenu Vlade izglasala su četiri poslanika SDA, dva SBB-a, te poslanici opozicionih stranaka: četiri SDP-a, četiri DF-a i dva Laburističke stranke.

Novi premijer Unsko-sanskog kantona tada je izabran Husein Rošić. Rošić je na početku mandata aktuelne Vlade obnašao funkciju savjetnika premijera Izudina Saračevića, a u junu prošle godine je smijenjen sa te funkcije.

Razlog njegovog napuštanja SDA je vjerovatno u tome što nije mogao pobjediti “staru struju”  u toj stranci i nije mogao osigurati potpunu moć. U prilog tome ide i činjenica da su za njegovu smjenu glasala i 4 poslanika iz njegove stranke.

Izbori 2018.

U jeku predizborne kampanje 2018., Saračević postaje član stranke Narod i Pravda, koju je osnovao takodjer bivši premijer i bivši član SDA Elmedin Konaković. Saračević se kandidovao za Skupštinu USK i imao prilično slab uspjeh osvojivši svega 174 glasa.

OSTAVITE KOMENTAR - nije potrebna registracija