Home / Vijesti / ZABRINUT ZA OPSTANAK “HERCEG-BOSNE“: Dario Kordić najavio povratak u politiku. Boriće se protiv “nenarodnog režima” Čovićevog HDZ-a!
dar

ZABRINUT ZA OPSTANAK “HERCEG-BOSNE“: Dario Kordić najavio povratak u politiku. Boriće se protiv “nenarodnog režima” Čovićevog HDZ-a!

Osuđeni ratni zločinac, Dario Kordić, vraća se u politiku na mala vrata – putem nevladine organizacije Hrvatska zvona koja tijesno surađuje i podržava ultranacionalističku Republikansku stranku Slavena Raguža.

“I Dario Kordić je uz Hrvatska zvona”!, piše na Facebook stranici ove udruge iz Mostara na čijem je čelu Marko Tokić, koja u programskoj deklaraciji navodi kako “okuplja pojedince i stvara pravu političku platformu koja će iznjedriti nekompromitirane i kvalitetne pojedince u politički život hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini”. Također piše da udruženje Hrvatska zvona podržava i surađuje s Hrvatskom republikanskom strankom, “koju smatramo poštenom i nekompromitiranom hrvatskom opcijom’.

“Dario Kordić je već danas simbol uspona i posrnuća hrvatskoga naroda. Početkom devedesetih godina poveo je hrvatski narod Srednje Bosne u osvit slobode, zatim obrane svoga opstanka pred srpskom, a nakon toga i muslimanskom agresijom. Umjesto da uživa plodove krvlju obranjene slobode, upravo zbog obrane slobode svoga naroda – slijedilo je mučeništvo i proces proglašenja krivnje upravo zbog odbijanja biti robom. Njegov je život svjedočio posrnućem međunarodne pravde i pravednosti, posrnućem hrvatske državnosti i mučeništvom suvremenoga Hrvata pred haškim Tribunalom te trajnim javnim progonom od odnarođenih elita u Hrvatskoj i navodnih hrvatskih predstavnika u svim javnim institucijama, a osobito u medijima. Svoj život nakon uzništva posvetio je reafirmaciji i svjedočenju temeljnog hrvatskog nacionalnog stupa, kršćanskog duhovnog i vrijednosnog identiteta i simbolike.

A običan je hrvatski čovjek.

Suprug i otac, kome je otrgnuto pravo na svjedočenje odrastanju svoje djece kao i tisućama drugih, koje danas poziva da slijede poruke Uskrsnuloga i ne prepuste se strahu. Jer, Dario Kordić se nikada nije bojao zla niti klečao pred strahom”, piše na Facebook stranici Hrvatskih zvona, na kojoj se uskoro objavila i prigodna poruka Darija Kordića hrvatskom narodu u kojoj se okomio na vladajući “nenarodni režim” Čovićevog HDZ-a.

‘Najpogubniji su grijesi korupcije, nepotizma i zapošljavanja samo podobnih u javnim poduzećima s hrvatskim hercegbosanskim predznakom. Grijesi su to koji vapiju do Neba. Oni su ponajveći razlog koji dovodi do egzodusa tisuća hrvatskih mladića i djevojaka, ali i mnoštva čitavih hrvatskih obitelji s hercegbosanske grude. Tu su i teški propusti nečinjenja obećanog poboljšanja sramotnog statusa hrvatskih branitelja i invalida Domovinskog rata iznakaženih masakrom koji je učinila nenarodna vlast’, napisao je Kordić u svojoj poruci, u kojoj također piše kako je mislio da se više nikada neće uključivati u neke nove projekte od strateške važnosti, no na to su ga prisilili “ustrajni pozivi i molbe brojne hrvatske mladeži iz BiH i iseljeništva” koji ga ponovo žele ” isturiti  na gromobransko mjesto, kako strah više ne bi živio među Hrvatima u BiH”.

“Gradit ćemo zajedništvo svih časnih hrvatskih domoljubnih snaga raznih stranačkih usmjerenja u cijeloj Heceg Bosni. Tada će biti znatno lakše pronaći i pravedno političko rješenje ustroja BiH kao države triju konstitutivnih i suverenih naroda. Za to je potrebna prije svega vjera! VJERA! Uz nju će doći i višegodišnje zatomljeni i gotovo ugašeni zanos koji nas je krasio početkom 90-tih godina”, napisao je Kordić.

Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora zbog počinjenog pokolja u Ahmićima 16. aprila 1993. gdoine. Radi se o najvećem pojedinačnom pokolju tokom rata između Armije BiH i HVO-a, a Koridićiu se sudilo na temelju zaapovjedne odgovornosti.

 U Ahmićima je 16. aprila 1993. godine ubijeno 116 Bošnjaka, među kojima je bilo 33 žena i djece. Najmlađa žrtva imala je samo nekoliko mjeseci. Noć prije napada evakuirani su Hrvati. HVO je napad započeo prvo iz daljine granatirajući Ahmiće, a zatim su grupe vojnika išle od kuće do kuće napadajući civile i njihovu imovinu i koristeći zapaljive svjetleće metke i eksploziv. Vojnici HVO-a zapalili su gotovo svaku kuću Bošnjaka u Ahmićima, kao i dvije džamije. Ovaj zločin otkrili su pripadnici mirovnih snaga UN-a. Za masakr u Ahmićima po zapovjednoj odgovornosti pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđeni su Dario Kordić na 25, Vladimir Šantić na 18 godina i Drago Josipović na 12 godina zatvora.

Kordić je kaznu izdržavao u Austriji, a iz zatvora je izašao u junu 2014. godine  nakon što je odslužio dvije trećine kazne. Na svečanom dočeku koji mu je priređen u Busovači, bio je cijeli vrh HDZ-a na čelu s Draganom Čovićem.

SB/radio krajina