Home / USK Vijesti / Za Univerzitet u Bihaću nije bio “dovoljno” dobar: Dr. Almir Badnjević proglašen vijećnikom evropske organizacije EAMBES

Za Univerzitet u Bihaću nije bio “dovoljno” dobar: Dr. Almir Badnjević proglašen vijećnikom evropske organizacije EAMBES

Na svečanoj ceremoniji koja je održana u Londonu dr. Almir Badnjević proglašen je za vijećnika EAMBES.

Na Generalnoj skupštini mladom naučniku iz BiH tako je ukazana čast da predstavlja našu zemlju i obnaša jednu od najistaknutijih pozicija u najrespektabilnijoj organizaciji u Evropi koja se bavi medicinskim i biološkim inžinjeringom i naukom.

EAMBES (European Alliance for Medical and Biological Engineering and Science) je neprofitna međunarodna organizacija koja okuplja najveći broj naučnih udruženja, akademskih i istraživačkih institucija iz Evrope koje imaju za cilj unapređenje zdravlja i kvalitete života građana Evrope kroz primjenu medicinskog bioinženjeringa i nauke. Oblasti u kojima se očekuje da izabrani vijećnici mogu dati svoj doprinos su odnosi između akademije i industrije, podrška zagovaranju u okviru Evropskog parlamenta, razvoj odnosa sa nacionalnim i internacionalnim organizacijama, te proaktivniji odnos sa članstvom.

 “Izuzetna je čast i zadovoljstvo kada vas uvaži i prepozna jedna ovakva krovna organizacija koja na svim poljima insistira na znanju, razvoju i izvrsnosti”, istakao je dr. Badnjević povodom ovog posebnog priznanja, te najavio svoje intenzivnije djelovanje u svim sferama kako bi opravdao ukazano povjerenje ove institucije i predstavnika svih evropskih država članica EAMBES.

 “Siguran sam da ću u narednom periodu učiniti sve što je u mojoj moći da najaktuelnija naučna dostignuća o kojima govorimo na ključnim evropskim pozicijama učinim dostupnim mladim naučnicima u Bosni i Hercegovini koji žele držati korak sa evropskim i svjetskim naučnim tokovima u oblastima medicinskog i biološkog inženjeringa”, poručio je.

Zanimljivo je da ovo priznanje dolazi samo nekoliko dana nakon što, pod nerazjašnjenim kriterijima komisije za odabir članova Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću.

Dr. Badnjević ne samo da nije izabran nego je ocijenjen kao najlošiji kandidat. Imajući u vidu da je jedini od osam kandidata stekao zvanje doktora nauka, te je sa svojih više od 70 naučnih radova već postao naučnik svjetskog glasa, a smatra se pokretačem biomedicinskog inžinjeringa u BiH, sa posebnim zanimanjem se iščekuje stav komisije o kriterijima prema kojima su odabrani drugi članovi Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću.

abc.ba/radio krajina