Home / Zdravlje / Uz ove korake riješite se nervoze i panike

Uz ove korake riješite se nervoze i panike

Anksioznost, napadi panike i tjeskoba su nešto što najčešće osjećamo kada se približavaju rokovi ili kada radimo nešto novo, a ne nestaje čak i kada nema razloga za pritisak.

Jedan od odličnih načina za borbu sa napadima panike jeste pravilno disanje.

Kratko i plitko disanje uvijek prate napad panike, dok dublje i duže disanje šalju mozgu signal da je u redu da se opusti.

Ta stanja treba liječiti uz pomoć stručnjaka tj. doktora, ali postoje tehnike koje je moguće primijeniti a koje će pomoći u smanjenju simptoma.

Spavajte dovoljno

Loš san i te kako utječe na kvalitet života i može da ima ozbiljne posljedice po zdravlje i da pojača tegobu i stres. Ponekad se čini da je u pitanju začarani krug jer tjeskoba dovodi do nedostatka sna i obrnuto. Zato pokušajte da se opustite uz kupku i laganu muziku ili kvalitetnu knjigu prije spavanja, a svakako izbjegavajte alkohol i tešku hranu bar dva sata prije odlaska na spavanje.

Smijeh je lijek

Istraživanja pokazuju da smijeh može da umanji simptome anksioznost i depresiju.

Zato iskoristite svaku priliku, od zezanja sa kolegama na poslu do dobre komedije ili YouTube klipova. Često i sam nered u kući ili na radnom stolu može da utiče na to da se teže opuštate i koncentrišete. Zato tih 15 minuta za sređivanje stola i kuće može da bude svakodnevna navika koja će smanjiti tjeskobu.

Izražavajte zahvalnost

Zahvalnost pomaže u borbi sa anksioznošću i to pokazuju i naučna istraživanja.

Započnite sa vođenjem svojevrsnog dnevnika u kojem ćete da zapišete sve na čemu ste zahvalni i šta vas čini sretnima i ponosnima.

Pazite na ishranu

Važno je konzumirati što više namirnica koje sadrže hranljive stvari kao što su vitamin B i omega-3 masne kiseline, ali ne treba zaboraviti ni ugljene hidrate.

Vitamini B su odlični za nerve i uopšte mentalno stanje, dok omega-3 mogu da pomognu u smanjenju simptoma depresije i anksioznosti. Slatko treba izbjeći jer takva hrana može da uveća simptome anksioznosti.

Naučite da dišete

Jedan od odličnih načina za borbu sa napadima panike jeste pravilno disanje.

Kratko i plitko disanje uvijek prate napad panike, dok dublje i duže disanje šalju mozgu signal da je u redu da se opusti.

Meditirajte

Meditacija pomaže u opuštanju, a naučnici tvrde da ona, čak, povećava količinu sive materije u mozgu, što doprinosi smanjenju stresa. Niz nedavnih studija pokazuje pozitivan učinak meditacije na simptome anksioznosti, neraspoloženja i stresa.

Planirajte unaprijed

Preduhitrite anksioznost sa detaljnim planiranjem cijelog dana unaprijed. Pokušajte da napravite raspored kojeg ćete da se pridržavate, i tako ćete imati sve pod kontrolom.

Ovo je odličan način da se stvore nove radne navike, da se popravi produktivnost i kvalitetnije se iskoristi vrijeme.

Nedjeljnik/radio krajina