Home / Zdravlje / Tvoja hrana – tvoj lijek

Tvoja hrana – tvoj lijek

Mozak nije organ kao i svaki drugi. On je najveći potrošač kisika i energije, i to sa razlogom. Bez „kefala” nema ničega, to je naš kompjuter koji radi non-stop, 24 sata dnevno.

Zaboraviti nešto dok smo mladi i nije veliki problem, ali kako starimo sve nam je teže pamtiti, koncentrirati se i učiti. A to su sve zadaće našega mozga.

Mozak je jedini organ koji se ne regenerira kako starimo, broj neurona od našeg rođenja se smanjuje. Na ovaj proces utječu mnogi faktori, ali se on može i usporiti.

Hrana je jedan od tih blagotvornih faktora. Kao što Hipokrat kaže: „Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana.”

Svi smo imali momente kada se nikako ne možemo koncentrirati. Ne postoje magične pilule koje nam mogu pomoći, ali hrana to svakako može. Prije nego što odbacite vezu ishrana–mozak, imajte na umu da su rađene mnoge studije koje upravo potvrđuju tu vezu.

Znači, ono što jedemo može utjecati na to kako mislimo. Pa evo 10 najbitnijih skupova namirnica koje prijaju mozgu:

1. Borovnice i ribizle sadrže veoma važne fitonutrijente koji poboljšavaju sposobnost pamćenja i smanjuju efekte hroničnih degenerativnih procesa.

2. Losos, haringa i pastrmka, ali i sardine nutritivno su vrijedne ribe bogate omega-3 masnim kiselinama koje su neophodne za sve moždane aktivnosti.

3. Orašasti plodovi (badem, orah, lješnik, brazilski orah, kikiriki) i sjemenke (suncokret, susam, lan), kao i proizvodi na prirodnoj (organskoj) osnovi od njih (tahini, kikiriki puter, puter od sjemenki bundeve, badema…) odlični su izvori vitamina E koji je zadužen za intelektualne i mentalne sposobnosti.

Plodove i sjemenke možete jesti prijesne ili pečene, ali ako imate problem sa hipertenzijom, izbjegavajte soljene.

4. Integralne žitarice, ječam, pšenica, raž, ovas pa i integralna riža smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, a samim tim štite i mozak. Tu su bitna vlakna, zatim vitamin E i nešto malo omega-3 masnih kiselina koje možete jesti kao integralnu kašu od klica, kao pahuljice, musli ili kao integralna peciva.

5. Kelj, špinat, peršin i brokoli najbogatiji su vitaminom K, koji također pojačava moždane funkcije i popravlja sposobnost pamćenja. Vitamin K utječe i na normalnu koagulaciju krvi, štiti i jača kosti, sprečava kalcifikaciju arterija. Pored nabrojanih, vitaminom K su bogati i celer, kupus, zelena salata.

6. Leguminoze (mahunarke) su jeftine, pune minerala, vlakana i vitamina i obezbjeđuju stalan nivo šećera u krvi. Jedite sočivo, grah, grašak, soju (ali nikako GMO). To su najbolji prirodni izvori biljnih bjelančevina.

7. Nar i citrusi, divne slasne vitaminske bombe su i bombe za mozak, u pozitivnom smislu. Zna se koliko je nar bogat antioksidansima koji štite mozak od pogubnih slobodnih radikala.

8. Paradajz. Postoje dokazi da likopen, crveni pigment iz paradajza, koji je snažan antioksidans, čuva moždane ćelije od slobodnih radikala.

9. Čaj. Baš tako – i čaj je hrana za mozak. Najbolji su oni prirodni, nearomatizirani biljni čajevi koji, pored skromnog sadržaja kofeina, imaju i bitne fitonutrijente koji stimuliraju bolji protok krvi kroz mozak. Bolji protok znači bolja koncentracija, bolje pamćenje.

10. Crna čokolada. Najbolje je da spisak zaključimo sa nekom zdravom poslasticom, a crna čokolada je i više od toga.

Hrana za mozak je blagotvorna, zdrava hrana koju treba redovno konzumirati.

avaz.ba/radio krajina