Home / Zdravlje / Savjeti za tretiranje ožiljaka od akni

Savjeti za tretiranje ožiljaka od akni

Ožiljci od akni su veoma neugodni, čak i gori od borbe s bubuljicama, ali ipak postoje načini pravilnog tretiranja.
Bubuljice se mogu tretirati na različite načine, “kućnim lijekovima” ili kremama, ali ako ništa od toga ne pomaže, pokušajte s ovim savjetima.

Izbjegavajte istiskanje i skidanje krastica, jer to može dovesti do ožiljaka. Ožiljci se stvaraju tokom zarastanja, tako da trebate izbjegavati dodirivanje.

Ipak, kožu treba tretirati pravilno tokom procesa zarastanja. Možete nanositi korektivne serume i kreme koji su namijenjeni za sprečavanje nastanka ožiljaka.

Potrudite se da uvijek birate ispravne proizvode, provjerite sastojke tih proizvoda kako biste se uvjerili da će biti efikasni. Takvi prozivodi trebaju sadržavati glikolnu kiselinu, kojičnu kiselinu i vitamin C, sastojke koji će smanjiti ožiljke.

Nemojte zaboraviti kremu za zaštitu od sunca, posebno ako primijetite da akne uvijek rezultiraju ožiljcima. U tom slučaju se morate pridržavati režima brige o koži. Izlaganje svježih ožiljaka od akni sunčevim zrakama može rezultirali rozim i smeđim mrljama. Kremu za zaštitu od sunca trebate nanositi svaki put kad izađete vani.

klix.ba/radio krajina