Home / USK Vijesti / Sanski Most: Uskoro će poteći voda do povratničkog sela

Sanski Most: Uskoro će poteći voda do povratničkog sela

U izgradnju lokalnog vodovoda do povratničkog sela Podvidača, koje je udaljeno dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, biće uloženo 70.000 maraka i radi se o projektu koji će većim dijelom biti finansiran sredstvima Ministarstva za izbjegla i raseljena lica FBiH.

Ugovor o realizaciji projekta u petak su potpisali resorni federalni ministar Edin Ramić i načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović, a radovi bi trebalo da započnu čim se okončaju potrebne procedure.

“Na ovaj način obezbijedićemo pitku vodu našim mještanima u Podvidači i riječ je o ispunjenju obećanja koje smo im dali prije više godina. Preostala potrebna sredstva da se realizuje projekat obezbijediće lokalne vlasti”, rekao je Hasanbegović. On je podsjetio da su tada srpski povratnici pristali da se na zemljištu koje je u njihovom vlasništvu izgradi električni dalekovod kako bi se s obližnjeg izvorišta Slatina vodom moglo snabdijevati nekoliko udaljenih bošnjačkih sela.

“Sada će i stanovnici Podvidače pitku vodu dobijati s pomenutog vrela, čime će se riješiti goruće pitanje vodosnabdijevanja ovog sela”, kazao je Hasanbegović. Mještani Podvidače se oduvijek snabdijevaju vodom s prirodnih izvorišta čija izdašnost biva značajno smanjena tokom ljetnog perioda, tako da su prisutni problemi s vodom.

Podvidača je selo koje se nalazi u blizini međuentitetske granice i nastanjuju ga mahom žitelji srpske nacionalnosti. U selu danas živi oko 200 stanovnika, koji se gotovo isključivo bave poljoprivrednom proizvodnjom.

mojusk.ba/radio krajina