Home / Sport / Ronaldo ostaje bez milijarde dolara od Nikea? “Jako zabrinuti optužbama…”
ronaldo-nike

Ronaldo ostaje bez milijarde dolara od Nikea? “Jako zabrinuti optužbama…”

POLICIJA u Las Vegasu prije tri dana potvrdila je kako je “od rujna 2018. ponovno otvoren slučaj optužbe za silovanje iz 2009”. “Naši detektivi rade na osnovi informacija koje im je dala žrtva. Ova istraga je u tijeku i za sada neće biti otkriveni novi detalji o njoj”, rekli su.

Ova obavijest dolazi nakon što je u intervjuu njemačkom Spiegelu bivša manekenka Kathryn Mayorga (34) ponovila da ju je 13. lipnja 2009. Cristiano Ronaldo brutalno silovao u svom apartmanu u hotelu u Las Vegasu, gdje je Mayorga radila kao hostesa.

“Nakon što me silovao, ispričao se. Kleknuo je i rekao kako je on 99 posto dobar momak, no ne zna za ovih jedan posto”, izjavila je Mayorga u intervjuu. Ronaldovi odvjetnici odgovorili su tužbom protiv novina.

Mayorga je 2010. od Ronalda prihvatila 375 tisuća dolara s računa na Britanskim Djevičanskim otocima u zamjenu za šutnju. Ali, nakon osam godina, ipak želi dobiti sudsku zadovoljštinu za napad koji joj je radikalno promijenio život. Naravno, na gore. Otkriva da se od tada bori sa suicidalnim mislima i često opija.

Na pitanje zašto je prihvatila novac, odgovorila je da je bila u strahu zbog Ronaldove slave, a i nije željela da se njeno ime provlači kroz medije.

U američkoj saveznoj državi Nevadi nema zastare za silovanje ako je žrtva prijavila djelo policiji unutar četiri godine. Počinitelj može dobiti doživotni zatvor s mogućnosti izlaska na uvjetnu tek nakon 10 godina.

Policija u Las Vegasu sada je objavila da je 13. lipnja 2009. izašla na teren po dojavi o seksualnom napadu: “Kada smo sastavljali izvještaj, žrtva nije detektivima rekla lokaciju napada, niti im je opisala osumnjičenog. Napravljen je liječnički pregled napadnute.”

Ali, sada je slučaj opet otvoren, a pritisak na Ronalda povodom ponovno aktualnih optužbi i istrage upravo je dobio novu, prilično ozbiljnu dimenziju.

Nakon što se opet našao na tapetu navodne žrtve i lasvegaške policije, njegovi ključni sponzori Nike i EA Sports ne da ga nisu uzeli u zaštitu ili mu deklarativno izrazili podršku, nego njihova priopćenja odišu “presumpcijom krivnje” glavnog manekena njihovih proizvoda, kojeg plaćaju stotine milijuna dolara.

Nike je Ronaldov glavni sponzor još od 2013. Prije dvije godine potpisali su novi ugovor, težak fantastičnih milijardu dolara. Ronaldo je nakon toga poručio da je taj ugovor doživotan.

Ali Nike se ovako oglasio nakon posljednjih događaja: “Duboko smo zabrinuti uznemirujućim optužbama i nastavit ćemo pažljivo pratiti situaciju.”

EA Sports, kojem je Ronaldo na naslovnici upravo lansiranog najnovijeg izdanja kultne igre, FIFA 2019, još je radikalniji prema nogometašu optuženom za silovanje:

“Vidjeli smo zabrinjavajuće izvještaje koji opisuju optužbe protiv Cristiana Ronalda. Pažljivo pratimo situaciju jer od sportaša koji su ambasadori i zaštitna lica naših proizvoda očekujemo da se ponašaju u skladu s vrijednostima koje zastupa EA.”

Da se ne radi o superzvijezdi kalibra Cristiana Ronalda, Nike i EA prekinuli bi ugovore s njim čim se ova priča opet pojavila u javnosti. Ali ovako čekaju rasplet, istovremeno pazeći da im ne naškodi loš publicitet. Koji se oko Ronalda nedvojbeno skuplja povodom optužbi za silovanje i opet otvorene istrage. Uostalom, ugovori ovakvog tipa imaju klauzule vezane uz pravila ponašanja i obavezu da zaštitno lice svojim vladanjem ne narušava ugled kompanije koju reklamira.

U ovom slučaju važno je i napomenuti da posebno Nike, koji je američka kompanija, mora dodatno paziti na aktualnu društvenu klimu. Naravno, silovatelji kao počinitelji jednog od najgorih zločina uvijek i svugdje izazivaju mržnju i prijezir. Ali u zadnje vrijeme, zahvaljujući pokretu MeToo, u Americi traje posebno žestoka kampanja protiv seksualnih predatora. Točnije muškaraca koji svoj položaj, moć i slavu koriste da bi nasilno spolno iskoristili žene.

index/RK

OSTAVITE KOMENTAR - nije potrebna registracija