Home / Izdvojeno / Ramazanski Bajram 2019 (Bosna)
ramazanski-bajram-2019
kad je ramazanski bajram 2019

Ramazanski Bajram 2019 (Bosna)

Ramazanski Bajram je najznačajniji praznik kod muslimana i na ovim prostorima ima dugu tradiciju. Prvi dan Bajrama znači veliku radost pogotovo za one koji su izpostili Ramazan,

Ramazanski Bajram 2019 slavimo u mjesecu junu a tačan datum pročitajte u nastavku teksta.

Ramazanski Bajram 2019 datum je 04.06.2019. (utorak)

U nastavku pročitajte kratki opis proslave Bajrama od prije nekoliko stoljeća u Bosni. Zanimljivo je da su skoro svi običaji ostali sačuvani do danas.

Najavljivanje Bajrama počinjalo bi oglašavanjem topa koji je protekli mjesec ramazana, zavisno od običaja, dva ili više puta oglašavao vrijeme sehura i iftara.

Ovaj put bi sa gradske tabije, nakon klanjanja ikindija-namaza posljednji dan ramazana, top s tri pucnja najavio završetak mjeseca posta i s akšamskim ezanom nastupanje ševvala, odnosno Ramazanskog bajrama.

bajram-2019
bajram 2019 u bosni i herzegovini

Bajramsko jutro

Nastupanjem Ramazanskog bajrama svi ukućani bi oblačili najljepšu odjeću koju imaju, po mogćnosti novu, kako bi osjećaj zadovoljstva i draž Bajrama bili što veći. Međutim, čoha od koje su krojena muška odijela bila je skupa i malo je bilo onih koji su mogli priuštiti svaki Bajram novo odijelo pribaviti.

Odrasli muškarci odlazili bi s muškom djecom u mahalsku džamiju na bajram-namaz.

Nakon završetka bajram-namaza nastupilo bi bajramsko čestitanje.

Bajram se najčešće čestitao izgovaranjem riječi: Bajram mubarek olsun. Odgovor na ove čestitke je bio Allah razi olsun, odnosno unarodnoj formi Allahraziola (Neka je Allah zadovoljan).

Kada je ramazanski Bajram 2019?

Ramazanski Bajram slavimo u utorak 04.06.2019.

Vezano: kada je prvi dan ramazana 2019. (klik ovdje)

Vezano: kada je prvi dan Kurban bajrama 2019 (klik)

Poruka nane Emine: Zijaret činiti, Bajram podijeliti

Odbrojavaju se sati do početka Bajrama. Tradicionalno, počelo je čišćenje kuća i avlija. Ujedno se pripremaju i najbolja mirisna odijela za doček najdražeg gosta.

Kolika je radost muslimana za Bajram, govori priča nane Emine Pandur iz Blagaja. Iako ima 83 godine, za svaki Bajram pripremi sofru, uredi dom i s velikom radošću dočekuje goste.

U iščekivanju najradosnijeg blagdana u kući nane Emine sve odiše pravom bajramskom atmosferom – mirisna avlija, raspremljena kuća, pažljivo smješteni ukrasi i neizostavan miris baklave.

Sve sprema sama, a radost na licima njenih gostiju najveći je razlog zbog kojeg je spremna potrošiti sate na spremanje ove najpoznatije bajramske slastice.

“Pa sama sve pripremam, imam snahu, ali oni su odvojeni i oni sebi pripremaju, pa onda ja zovem njih da dođu na baklavu. Pripremam baklavu, pite, burek, sirnicu, zeljanicu, i često pred Bajram napravim halvu da podijelim komšinicama”, objasnila je nana Emina za portal N1.

Bajramska sofra

Bajramska sofra je posebna priča, kazala je. Servira se najbolji stolnjak, najbolji pribor za jelo i najukusnija bosanska jela. Nije sve u punim stolovima. Bajram je praznik duhovne radosti, ispunjenosti, porodičnog zajedništva, druženja i međukomšijskog razumijevanja.

“Moja bi bajramska poruka bila da se sprijatelji najbliža rodbina, komšije. Trebaju komšije da se ne odvajaju, isto kao i svoja familija, otiđi dužna si, bolesnika obići, komšiju također. Zijaret činiti, Bajram podijeliti”, njena je poruka.

Bajram-2019-Poruka
Bajramska priča Emine Pandur

Post, ibadet i učenje sastavni su dio Emininog života. I danas je dan provela u postu, jer post na Dan Arefata ima posebnu vrijednost. Istinska radost Bajrama, kaže ne može se doživjeti bez posta i poštivanja vjerskih obreda, koje ne propušta od svoje sedme godine. Sjeća se i davnih Bajrama, bajramskih običaja, a posebno su joj urezani u sjećanje ostali ramazanski dani.

“Noću se kuhalo, nije bilo struje, sva je hrana topla za ručak. Svi smo postili, ja od sedme godine i nikad nisam mrsila. Kad bi nas dječicu majka okupila oko sofre, ona bi se izmakla i rekla bi: Ja sad ne bih ni jela kad vas vidim tu sve na okupu moju djecu”, podsjetila se nana Emina.

Bez obzira je li Ramazanski ili Kurban Bajram, svaki zauzima posebno mjesto u njenom srcu. Živi sama, ali osjećaj zadovoljstva i sreće na bajramsko jutro se kaže ne može opisati. 

izvor: radio-krajina.com

OSTAVITE KOMENTAR - nije potrebna registracija