Home / Vijesti / Radmanović prijeti kočenjem evropskog puta: “Poslije NATO-a, RS bi mogla promijeniti stav i prema EU”
radmanović

Radmanović prijeti kočenjem evropskog puta: “Poslije NATO-a, RS bi mogla promijeniti stav i prema EU”

Postoje uvjeti za formiranje vlasti u BiH, ali jasno je i da postoje opstrukcije, govori u intervjuu “Jedan” zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PD PS BiH) i potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nebojša Radmanović.

Krajem prošle sedmice u Mostaru, lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je poslije razgovora s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem, da “ako se nastave opstrukcije i ako saznamo da bošnjačke stranke imaju plan B, dat ćemo odgovor”.

Kakav je odgovor SNSD-a?

– Da smo mislili da je važno da kažemo, mi bismo odmah rekli kakav je odgovor. Jasno je da postoje opstrukcije. Uvjeti za formiranje Vijeća ministara su postojali. Jedna većina od 23 poslanika je izabrala Kolegij Predstavničkog doma PS BiH. Ona može da se dograđuje, povećava i ona je trebala pristupiti izboru Vijeća ministara. Zakon je rekao da 15 dana, nakon našeg izbora, Predsjedništvo BiH treba to da uradi. Milorad Dodik je bio spreman da to uradi. Dakle, opstrukcija postoji. Drugi dio da imamo odgovor, znači „znamo šta radite i nećemo dozvoliti da ovo sve zajedno propadne“. Dakle, odgovor nije usmjeren protiv drugih. Odgovor je korak koji će riješiti neko pitanje. Ovo se mora riješiti, moguće i promjenom većine, koja i sada nije čvrsta. Razgovori posljednjih dana pokazuju da će se to ipak riješiti, bez obzira na tvrde stavove SDA – naglašava Radmanović.

Republika Srpska mogla bi promijenti stav prema članstvu Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, kao i za NATO, ali se to neće desiti u dogledno vrijeme, ocjenjuje Radmanović.

“Tako je kako je sa NATO-om, a moguće je i sa Evropskom unijom. Mislim da se to neće desiti, ali ako se ovako nastavi ponašati EU, moraće biti određenih promjena. Objasnit ću. Sa ovog prostora svi, što je jedna od rijetkih stvari u BiH, jesmo da idemo u Evropsku uniju. Trudimo se oko toga, bez obzira što smo spori, teško ispunjavamo obaveze. Primili su u EU one koji su gori nego mi. Nas neće. Strpljivo čekamo, slušamo, radimo, molimo ih. Moram reći da kada pogledate šta radi Evropska unija, onda ništa ne vidite ovdje, osim što dođu, sastanče, hoće da ih slušamo, a ništa ne rješavaju. Kažu: „niste ispunili obaveze“, i to je tačno. Mi smo tu vrlo spori, a za sporost su krivi i oni”.

Postojao je snažan pritisak međunarodne zajednice kada je riječ o opredjeljenju BiH da ide prema NATO-u i donošenju zakona 2005. godine da se osnuju Oružane snage BiH (OS BiH) i usvoji zakon o OS BiH, u kojem su „prošle neke stvari koje nisu za zakon“ tvrdi Radmanović. To je bila osnova za, kako navodi, potisivanje sporazuma Partnerstvo za mir i 2009. godine aplikaciju Bosne i Hercegovine za MAP (Akcioni plan za članstvo u NATO). Situacija je sada drugačija.

“Na bazi i odluka parlamenta Republike Srpske, došlo je do aplikacije BiH za Nato, koju sam i ja potpisao, što stalno pominju u posljednje vrijeme, a predsjedavajući potpisuje što tri člana Predsjedništva BiH odluče. Parlalelno s tim, jačala je potreba o neutralnosti i snaga protiv pritiska međunarodne zajednice, odnosno slabio je prtisak međunarodne zajednice ukupno. Prošle godine smo poslije nekoliko godina razmišljanja, došli do Rezolucije Narodne skupštine RS-a o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti koja poništava onu deklaraciju od prije deset godina, a koja je govorila da idemo u NATO. Sada niko iz RS-a ne može glasati za NATO”.

U intervjuu “Jedan”, koji je na programu večeras od 22.15 sati na BHT1, Radmanović je govorio o saradnji SNSD-a s HDZ-om BiH, pregovorima sa SDA i SDS-om, položaju Srba u Federaciji, ulozi Ureda visokog predsatvnika u BiH, ruskom uticaju na Balkanu, slučaju Dragičević…

(BHRT/RK)

OSTAVITE KOMENTAR - nije potrebna registracija