Home / Zdravlje / Puno gledate u mobitel? Možda ste zato depresivni, debljate se
mob

Puno gledate u mobitel? Možda ste zato depresivni, debljate se

Svjetlo s mobitela ili televizora blokira proizvodnju leptina, hormona zaduženog za osjećaj sitosti, te tako vodi u pretilost. Gledanje u ekrane po mraku pogubno je za vid, san i koncentraciju.

Istražujući sve rasprostranjeniju upotrebu uređaja koji emitiraju plavo svjetlo (pametni telefoni, tableti i TV uređaji), znanstvenici su zaključili da se njegov loš utjecaj na zdravlje javlja zato što se umjetnom svjetlu izlažemo navečer kada bismo trebali spavati, i to u mraku.

Naime, čovjekov biološki sat ‘podešava’ se u skladu s izmjenama dana i noći. Zato, ako noću ostajemo budni ‘buljeći’ u umjetno svjetlo, ono će oslabiti stvaranje melatonina i poremetiti rad našeg biološkog sata, pa tako i potaknuti razvoj niza smetnji i bolesti. Osim učestalih glavobolja i nesanice, pokazalo se da oštećuje vid, slabi imunitet, pamćenje i koncentraciju te povećava rizik od bolesti srca.

Svakodnevno, višesatno izlaganje plavome svjetlu s ekrana, koje ometa proizvodnju melatonina, dovodi se i u vezu s većim rizikom od pretilosti te tako i dijabetesa tipa 2, tvrde znanstvenici sa Harvarda. Naime, ispitanicima koji su svaki dan sve kasnije odlazili na počinak, a prije spavanja bili izloženi umjetnom plavom svjetlu, postepeno su rasle i razine glukoze u krvi.

– Također, utvrđeno je da im je smanjena proizvodnja leptina, hormona zaduženog za osjećaj sitosti, zbog čega su se sve više prejedali i doveli se u stanje predijabetesa – tvrde stručnjaci s uglednog Sveučilišta.

Korisni trikovi:

Ugasite svjetlo – TV i mobitel ne drži se u spavaćoj sobi, a na spavanje treba ići najkasnije u 23 sata.
Pauza – Nakon 20 minuta gledanja u ekran, bilo danju ili noću, skrenite pogled i odmorite oči 10-ak minuta.
Tijekom pauze – Zagledajte se u predmet udaljen 7 metara. Ako nastavljate s gledanjem u ekran, ponovite vježbu.

24sata.hr

OSTAVITE KOMENTAR - nije potrebna registracija