Home / Vijesti / PROCURILI DETALJI POSLJEDNJEG SLOBINOG LETA U ŽIVOTU: Kada su mu rekli da leti za Tuzlu izvadio je maramicu i napravio grimasu kao da je Bosna…
sloba

PROCURILI DETALJI POSLJEDNJEG SLOBINOG LETA U ŽIVOTU: Kada su mu rekli da leti za Tuzlu izvadio je maramicu i napravio grimasu kao da je Bosna…

Bivši predsjednik Srbije mogao je rasvijetliti brojne zločine iz ratova na području nekadašnje Jugoslavije

Kevin Curtis je Slobodana Miloševića u ljeto 2001. godine izručio Haagu. U razgovoru za HRT ispričao je točno kako je išao taj sudbonosni let iz Beograda.

U zračnoj luci Banjica Slobodana su čekala tri helikoptera, ali i Curtis, tadašnji istražitelj Haaškog suda.

“Vidjelo se da je šokiran. Nikad nije mislio da će se to dogoditi. Rekao sam mu ko sam te da ću mu pročitati optužnicu. Odbio je govoriti engleski, no srećom imao sam prevoditelja. Pitao je kuda idemo, na što sam odgovorio u Haag”, prisjetio se Curtis u razgovoru za HRT.

“Najprije ću vam pročitati prava, onda ću vas pretražiti. Rekao je kako je upravo došao iz zatvora, te upitao zašto ga moram pretražiti. Odgovorio sam: ‘Sad ste moj zatvorenik i ja ću vas pretražiti prije nego se ukrcamo na bilo kakav let.'”, rekao je Curtis.

Osiguranje je pretražilo Miloševića i bilo je očito da mu se to nije nimalo svidjelo. “Milošević je to mrzio jer su mu pretražili usnu šupljinu, odjeću, sve”, govorio Curtis.

Takve mjere sigurnosti posljedica su jednog ranijeg Curtisovog uhićenja. Ratni gradonačelnik Vukovara Slavko Dokmanović uspio je prokrijumčariti pištolj na let za Haag i britanski istražitelj bio je odlučan da se takvo što više neće ponoviti.

“Ukrcali smo se u vrlo veliki helikopter i odmah je počeo govoriti engleski. Savršeno je govorio engleski. A onda je rekao: ‘Želim zapaliti’. Rekao sam mu da ne može pušiti u helikopteru. Pokazao je na pepeljaru na podu i kazao da je on vlasnik helikoptera. Znao sam da helikopter nije njegovo vlasništvo, barem ne više.”, kazao je Curtis.

Simbolično, Miloševića su prebacivali iz Srbije istim helikopterom korištenim za njegov slavodobitni dolazak na Gazimestan, na obilježavanje 600 godina od Kosovske bitke. Bio je to gotovo pjesnički kraj karijere u letjelici koja je označila i njegov uspon.

Za vrijeme leta, Milošević je najčešće samo gledao kroz prozor. Britanski istražitelj govori da je Slobodan ostavljao dojam kao da misli: “Posljednji put gledam ovaj prizor. Ovu državu.” 

Pitao je Curtisa gdje idu na što mu je ovaj odgovorio da idu u Tuzlu što je Miloševića iznenadilo pa je napravio neku čudnu grimasu kao da je Tuzla prljava. 

Kad je izišao iz helikoptera, izvadio je rupčić iz džepa i očistio cipele kao da poručuje: “U Bosni sam, ovo je prljava zemlja,ne želim je na cipelama”, prisjetio se Curtis.

Počeo je Milošević hodati gore-dolje po hangaru, a jedan snimatelj morao ga je slijediti okolo.

Milošević se okrenuo i rekao mu: “Znaš, možeš zumirati. Možeš stati ondje i gdje god ja idem, možeš me slijediti”. Pokušavao ga je poniziti, uvjeren je Curtis.

Onda je Milošević htio na WC, a bio je jedan i unutar hangara. Rekli su mu da može, ali pod uvjetom da vrata ostanu otvorena i da ga haaški istražitelji sve vrijeme snimaju. Vidjelo se da mu smeta, ali tako je na kraju i bilo. Nedugo nakon toga odletjeli su u Nizozemsku i odveden je u zatvor.

Idućeg dana je Carla del Ponte, tadašnja tužiteljica, pozvala Miloševića sebi u ured. “Ne znam što se dogodilo jer je bila nasamo s njim. Nakon toga rekla je da niko neće razgovarati s njim. Zbog toga se nije ostvario plan da ga ja intervjuiram. Prava šteta jer je potencijalno imao toliko informacija do kojih smo morali dolaziti na drugim mjestima. Da nam se otvorio, to bi pomoglo na mnogo načina. Siguran sam da bi sva sila suđenja bila puno brže gotova samo da nam se otvorio”, povjerio se Curtis u razgovoru za HRT.

OSTAVITE KOMENTAR - nije potrebna registracija