Home / Top 5 / Pet tajni sretnog braka
brak

Pet tajni sretnog braka

Za uspješan brak potrebno je dosta truda, to svi znaju. Ali ne znaju svi na čemu bi tačno trebalo da rade ili možda znaju, ali rade na pogrešan način.

Autorka knjige “Sretni zajedno: Korištenje nauke pozitivne psihologije u izgradnji ljubavi koja traje“, Suzan Pilegi, kaže da se na osnovu saznanja pozitivne psihologije može znati šta je potrebno za sretan brak.

“Istraživanja pokazuju da ako se fokusirate na razvoj dobrih stvari, imate veće šanse da budete u sretnom braku”, dodaje, piše Mondo.

Drugim riječima, ako znate koje su “stabilne tačke” vašeg braka, održavajte ih. Pilegi otkriva i pet savjeta koji mogu vam pomoći da budete sretni i zadovoljni svojim brakom.

Njegujte zdravu strast

Ako imate ideju da bi među vama trebalo da bude toliko strasti da neprestano mislite samo jedno na drugo i da ste bezmalo opsjednuti time, Pilegi kaže da je to čak i štetno jer je to opsesivna, a ne zdrava strast.

Na početku veze ne možete da prestanete da mislite na partnera, možda ne možete da se koncentrišete na posao, otkazujete planove sa prijateljima da biste se vidjeli sa partnerom. Ali ako traje mjesecima ili godinama nakon početka veze, pa se ne viđate sa prijateljima, ne učestvujete u aktivnostima koje ste ranije voljeli, to bi mogla biti opsesivna strast”, objašnjava ona.

Da biste njegovali zdravu strast, Pilegi savjetuje da napravite mjesta za druge bliske ljude u životu i za stvari koje vas zanimaju. Sjajno bi bilo i da možete na neki način da povežete stvari koje volite vi i partner, kako biste se još više zbližili.

Prihvatite pozitivne emocije

Na početku veze, lijepe emocije poput uzbuđenja, sreće, strasti, nekako se prirodno javljaju. Ono u čemu mnogi griješe je to što misle da će se ova osjećanja i ubuduće sama javljati, bez ikakvog truda.

Istraživanja pokazuju da su najsretniji parovi i u najstabilnijim brakovima oni koji njeguju ove emocije i znaju da su one prioritet, a ne sjede samo čekajući da se emocije same jave”, kaže Pilegi.

Kao i kada je riječ o bilo čemu drugom novom, na početku veze su te pozitivne emocije vrlo naglašene i prirodno dolaze, a kasnije za njih morate malo da se potrudite.

Zapitajte se koje to aktivnosti vam donose ove pozitivne emocije i neka to postane vaša svakodnevica. Nije loše ni da se pomoću fotografija ili drugih stvari podsjetite lijepih zajedničkih trenutaka.

Uživajte u proživljenim iskustvima

Usporite malo i uživajte u pozitivnim i lijepim trenucima.

Istraživanja pokazuju da ako odvojite samo 15 minuta da iznova uživate u proživljenim iskustvima, bit ćete zadovoljniji”, kaže Pilegi.

“Jedan od načina da to uradite je da dijelite tajne jedno sa drugim. Pitajte svog partnera o omiljenim trenucima iz djetinjstva, o tajni koju nikome nisu rekli ili o velikoj ideji ili snu koji oduvijek imaju”, savjetuje ona.

Poenta je u tome da budete što otvoreniji u razgovoru o ovakvim iskustvima, a time će se produbiti i veza između vas.

Fokusirajte se na dobre strane

Koje su dobre strane vašeg partnera? Razmislite o tome i odredite ih – da li je partner kreativan, radoznao, voli da uči, ima izraženu lidersku stranu ličnosti…

Kada utvrdite koje su njegove dobre strane, razgovarajte o tome. Potrudite se da jedno drugom pomognete da te dobre strane ličnosti budu još ispoljenije, i da ih njegujete.

Naglasak na zahvanosti

“Ako se vaš partner osjeća iskorišteno, a ne cijenjeno, neće biti zadovoljan”, kaže ona, i dodaje da nije dovoljno samo reći hvala.

Na primjer, ako dobijete poklon od partnera, nemojte samo da se zahvalite, već recite, na primer: “Zaista znaš šta mi treba i slušaš šta govorim”, predlaže Pilegi.

Dakle, poenta je u tome da tu zahvalnost izrazite prilično konkretno, a ne nekim neodređenim “hvala”.

“To znači da bi trebalo da se fokusirate na svog partnera i njegovo djelo, a ne samo na poklon koji ste dobili”.

OSTAVITE KOMENTAR - nije potrebna registracija