Home / Top 5 / Pentagon: 5 stvari koje trebate znati o najčuvanijoj petorokutnici na svijetu
pentagon

Pentagon: 5 stvari koje trebate znati o najčuvanijoj petorokutnici na svijetu

Pentagon se prostire na nešto više od 600.000 četvornih metara u okrugu Arlington u Virginiji, što ju čini najvećom poslovnom zgradom na svijetu.

1. Pentagon je izgrađen u rekordnom roku 
Pentagon je izgrađen za manje od dvije godine. Zbog jačanja Hitlerove moći u Europi, ali i raštrkanosti vojnih ureda po Washingtonu, temelji su postavljeni 11. rujna 1941. godine. Odlučeno je da će se po hitnom postupku izgraditi zgrada u kojoj je danas smješteno Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država. Oko 15.000 radnika radilo je danonoćno da bi završili ovu peterokutnicu u roku te ju otvorili 15. siječnja 1943. godine. 

2. Pentagon je najveća poslovna zgrada na svijetu
Pentagon se prostire na nešto više od 600.000 četvornih metara u okrugu Arlington u Virginiji, što ju čini najvećom poslovnom zgradom na svijetu. Na drugom mjestu nalazi se zgrada China Media Groupa (CMG-a) u Pekingu, koja se prostire na “tek” 389.000 četvorna metra. U Pentagonu radi oko 26.000 osoba iz vojnog sektora te civila. 

3. Pentagon ima tek 5 katova

Zgrada Pentagona građena je od betona, a ima tek pet katova nad zemljom (te dva ispod zemlje). Zbog Drugog svjetskog rata koji je bjesnio Europom u svijetu je vladala nestašica čelika. Bez čelika bilo je nemoguće izgraditi pouzdanu i visoku zgradu. Upravo zato u izgradnju je bilo utrošeno oko 680.000 tona pijeskapomiješanog sa šljunkom iz rijeke Potomac. Zgrada je renovirana u periodu od 1998. do 2011. godine kako bi se prilagodila modernim uvjetima gradnje, ali i povećala sigurnost prostora.

Osvjetljene klupe dio su spomenika žrtvama terorističkog napada na Pentagon (Foto: Getty Images)

4. U Pentagonu je izvršen teroristički napad
U terorističkom napadu na Sjedinjene Američke Države 11. rujna 2001. godine stradalo je više od 3000 osoba. Oteti zrakoplov na letu 77 American Airlinesa zabio se u zapadni dio zgrade Pentagona te tako prouzročio smrt 189 osoba (125 zaposlenika Ministarstva obrane SAD-a, 59 putnika iz zrakoplova te 5 počinitelja iz aviona). Ispred zapadnog krila Pentagona postavljen je spomenik za 184 žrtve napada na Ministarstvo obrane SAD-a, koji je dizajnirala Julie Beckhman i Keith Kaseman iz arhitektonske tvrtke Kaseman Beckman Advanced Strategies u suradnji s inženjerima Buro Happolda

5. U Pentagonu se nalazi mjesto posvećeno američkim herojima 
U Pentagonu se nalazi Hall of Heros, odnosno dvorana koja je posvećena ljudima s najvišim vojnim odličjem Medaljom časti (Medal of Honor). Medalja časti ima tri različite verzije – za članove vojske, mornarice i zrakoplovstva – a dosad je dodijeljena više od 3400 pojedinaca u SAD-u.

punkufer.hr/RK


OSTAVITE KOMENTAR - nije potrebna registracija