Home / Dijaspora / Ovo su dvije najlošije činjenice o Njemačkoj

Ovo su dvije najlošije činjenice o Njemačkoj

Život u Njemačkoj svakako može biti bolji nego život na Balkanu, ali postoje neke činjenice koje mogu razbiti “Njemački san”.

Njemačka, kao jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta svojim građanima može pružiti sigurnost i napredak, ali samo onima koji su riješili stambeno pitanje. Upravo tu nailazimo na prvi veliki problem.

Većina Nijemaca i velika većina “Auslandera” koji žive u toj zemlji nemaju vlastiti stan nego za iznajmljuju. Dobiti stan danas je postalo ravno lutriji. Potražnja je ogromna a ponuda svakim danom sve manja i manja. To sve utiče na cijenu mjesečnog najma i cijena raste bukvalno iz mjeseca u mjesec.

Visina mjesečnog najma trosobnog stana u većim gradovima je već prešla 1300 Eura u prosjeku. Dvosobni stanovi se kreću od 700 do 1000 eura sa režijama, i to ako imate sreće da ih uspijete unajmiti.

Drugi problem vas pogađa u nešto kasnijim godinama života i zove se PENZIJA. Ona je u Njemačkoj veoma niska, u usporedbi sa drugim zemljama kao što je Austrija, Francuska, Norveška…

Činjenica je da oko 50% njemačkih penzionera prima oko 800 Eura mjesečno, što je danas nedovoljno za normalana život u toj zemlji.

radio-krajina.com

OSTAVITE KOMENTAR - nije potrebna registracija