Home / USK Vijesti / Otvorenje izložbe “Bihacit, vrijeme u kamenu”

Otvorenje izložbe “Bihacit, vrijeme u kamenu”

Žitelji bihaćke regije još od najstarijih vremena eksploatišu svijetložuti, meki kamen kojim ovo podneblje obiluje.

Kamen je izrazito čisti, zrnasti, gromljičasti i šupljikavi krečnjak, koji je nastao u slatkovodnom tercijarnom bazenu Bihaća i okolice. Tek izvađen iz zemlje idealne je mekoće za obradu, a vremenom patinira i postaje čvrst poput mermera što ga čini izuzetno otpornim na vremenske utjecaje.

Tradicijom njegovog korištenja u različite svrhe na ovom kamenu se može iščitati historija života na prostoru današnjeg Bihaća koja gazi četvrti milenij. Ovaj lapor, mergel ili muljika ime Bihacit je dobio u austrougarskom periodu po gradu Bihaću koji leži na ogromnim naslagama ovog kamena. U dugoj historiji eksploatacije korišten je u arhitekturi kao građevinski ili dekorativni materijal, u skulpturi i u više oblasti primijenjenih umjetnosti. Japodske urne i žrtvenici, gradine, ranokršćanske i srednjovjekovne crkve, bedemi Bihaća, nadgrobne ploče velikaša, Otomanske građevine, čuveni Krajiški nišani, enterijeri i fasade raznih građevina, skulpture i javna plastika kamenom Bihacitom pišu historiju ovog podneblja.

Međutim, u posljednjih nekoliko decenija svjedoci smo marginalizacije ovog izuzetnog resursa. Pojavom novih sintetskih materijala minimalizirana je njegova upotreba kako u arhitekturi tako i u umjetničkim i primijenjenim praksama.

Svjesni značaja Bihacita i višestrukih mogućnosti njegove primjene ovom izložbom želimo revalorizirati njegovu vrijednost i pokušati skrenuti pažnju javnosti na zapostavljenost bogatstva kojim obilujemo.

Gradska Galerija Bihać

Utorak 17.04.2018. 20:00h-23:00h

abc.ba/radio krajina