Home / Specijalno / Kolika je otkupna cijena borovnice u 2018. godini
cijena-borovnice-2018
borovnica 2018 cijena

Kolika je otkupna cijena borovnice u 2018. godini

Otkupna cijena borovnice u 2018. biće u skladu sa ranijim godina i neće se značajnije mijenjati. Da li je borovnica bolji izbor od maline koja je prošle godine zadala glavobolje uzgajivačima?

– Postoje prednosti uzgoja američke borovnice u odnosu na malinu i jagodu, ako pretpostavimo da su ispunjeni svi uslovi neophodni za uspješan uzgoj biljke. Borovnica plodove daje 30-50 godina, branje je lakše, plod stabilniji i otporniji za transport, ne zahtijeva svakodnevnu berbu. Osim toga, borovnica ima duži period branja što omogućava bolje iskorišćenje radne snage. Održavanje je manje zahtjevno u odnosu na malinu. Cijena po kilogramu ploda je značajno veća, od 2 do 5 puta, navodi Jasminka Hadžiabdić, ispred Saveza proizvođača jagodastog voća u BiH.

Uzgoj malina za samo godinu dana doživio je pad prinosa i izvoza. U 2016. godini iz BiH je izvezeno 22.000 tona maline u iznosu od skoro 56 mil KM što je bila dobra vijest za taj sektor. U 2017. godini uzgajivači neće pamtiti po dobrom jer je cijena značajno pala. U periodu kada bavljenje malinarstvom nosi određene rizike, možda bi trebalo razmisliti o uzgoju nekih drugih vrsta jagodastog voća. U odnosu na malinu, otkupna cijena borovnice je stabilnija i bolja.

Osim sigurne tražnje i stabilne cijene na tržištu posljednjih 10 godina, BiH ima idealne uslove za uzgoj ove sorte voća. Američka borovnica voli kiselo zemljište, PH vrijednosti od 4 do 5,5 i bogato organskom materijom. Podnosi zimu i velike minuse, a odgovara joj visoka nadmorska visina. Pošto ima plitak korijen, potrebno je obezbijediti navodnjavanje.

Najveća plantaža u Visokom 

Firma Frutti Funghi iz Visokog posjeduje jednu od najvećih plantaža američke borovnice u BiH na površini od 4 hektara. Prve stabljike zasadili su 2009. godine, a kako je za prvi rod potrebno sačekati 3-4 godine, prinose imaju već oko 7 godina. Kapaciteti prerade su hiljadu tona na 10 sati rada, a pakovanja od 125 gr uglavnom izvoze na tržište EU.

Otkupna cijena borovnice u 2018. godini

Cijena koju su nudili otkupljivači posljednih nekoliko godina bila je od 4 do 6 KM. U 2018. godini se očekuju iste cijene, od 4 do 6 KM po kilogramu. Za cijenu “divlje” borovnice očekuju se nešto veće cijene, od 5 do 8 KM.

Prednosti i nedostaci uzgoja borovnice

– Pokretanje proizvodnje američke borovnice ima veće ulazne barijere, što se ogleda o početnoj investiciji koja po jednom dunumu iznosi minimalno 4.000 KM. Prvi prihodi koji će početi otplaćivati investiciju se očekuju tek u trećoj ili četvrtoj godini sadnje. Još jedan od razloga je i nepostojanje sigurnog otkupnog tržišta u BiH.

Ističe i da je jedan od najvećih problema, prema mišljenju proizvođača, prinos po dunumu. Iako su projekcije da bi u petoj do šestoj godini zasada jedna biljka trebalo da daje 5 do 7 kilograma borovnice, to u praksi nije slučaj.

Ipak, ovo je kultura koja ima potencijal, kaže Hadžiabdić, pa je potrebno unaprijediti znanje o ovoj sorti i prepoznati sistem podrške koji joj odgovara. Tu se podrazumijeva modernizacija plantaža, lanac distribucije svježe borovnice i sistem podrške za uvođenje standarda.

Vedrana Džudža/ ba.ekapija.com / radio krajina