Home / Vijesti / “Optužbe protiv Mašetovića nisu bezazlene, tužilac ima dokaze da je bio uključen u antivladine proteste!”
sadović

“Optužbe protiv Mašetovića nisu bezazlene, tužilac ima dokaze da je bio uključen u antivladine proteste!”

Nalog za Selmirovo hapšenje izdat je 25. maja ove godine, a na teret mu je stavljena povezanost s organizacijom FETO, koja je u Turskoj proglašena terorističkom

Bh. studentu Selmiru Mašetoviću odobreno je da sa slobode čeka završetak istrage. Selmir bi iz pritvora u turskom gradu Usaku trebao izaći danas.

Ambasador BiH u Turskoj Bakir Sadović je za Vijesti.ba potvrdio da je Selmiru određena mjera zabrane napuštanja Turske za vrijeme trajanja sudskog procesa.

Sadović naglašava kako optužbe protiv Mašetovića nisu nimalo bezazlene.

– Pored tvrdnji tužioca da je Mašetović koristio telefone na kojima je bila instalirana aplikacija ByLock, koju su pripadnici organizacije FETO koristili za međusobnu komunikaciju, predmet istrage je i njegova navodna povezanost s ljudima koji su procesuirani kao članovi ove terorističke organizacije – ističe Sadović.

Pojašnjava kako nije bilo riječi o krađi identiteta, kao što se prvobitno smatralo.

– Tužilac raspolaže materijalnim dokazima da je Mašetović bio uključen u antivladine proteste 2014. godine. Navodno, kad je došao ovdje, on je dvije godine bio stipendista fondacije koja je u Turskoj označena kao dio međunarodne mreže Fetullaha Gulena, koji je optužen za pokušaj državnog udara – dodaje Sadović.

Prema navodima optužnice, dodaje, Mašetović se sastajao s tim ljudima i razgovarao.

– To je i predmet istrage, koja će utvrditi koliko on zna o samoj organizaciji i da li je zaista zloupotrijebljen, kao što to mi svi vjerujemo i nadamo se – dodaje Sadović.

Otac Husein Mašetović je ranije u razgovoru za Vijesti.ba rekao kako očekuje da mu dijete puste vani, jer su ga pritvorili samo na osnovu sumnji i bez ikakvih dokaza.

Nalog za Selmirovo hapšenje izdat je 25. maja ove godine, a na teret mu je stavljena povezanost s terorističkom organizacijom FETO. Pritvoren je 22. maja zbog bojazni da bi na slobodi mogao prikriti dokaze i utjecati na svjedoke.

– Selmir se nakon završenih ispita iz Turske vratio u BiH 26. juna 2016., a na teret mu se stavlja da je 15. jula 2016. koristio aplikaciju ByLock iz grada Usaka, gdje je studirao, iako je tada bio kod kuće u BiH – pojašnjava Husein.

(Vijesti.ba, RK)