Home / Specijalno / Novi zakon o useljenicima u Njemačkoj – najbitniji detalji
viza_njemacka_2019_bih

Novi zakon o useljenicima u Njemačkoj – najbitniji detalji

Novi zakon u slobodnom prevodu nosi naziv “Zakon o stručnim useljenicima.” Cilj zakona je olakšati stručnjacima da dodju u Njemačku i da pronađu posao. Pod stručnjacima se misli na visokoobrazovane i za one koji imaju završenu visoku školu ili zanat. Nekvalifikovani radnici nisu u fokusu ovog zakona.

Osnova za donošenje novog zakona je činjenica da Njemačka privreda trpi posljedica zbog nedostatka radne snage.

Također se htjelo riješiti pitanje osoba koje traže azil, koji ga nisu dobili a u međuvremenu su pronašli posao i upisali kurs jezika, moći će ostati.

Najveća novina je ta, da će tražitelji posla moći doći u Njemačku i tamo do 6 mjeseci moći tražiti posao. ALI, trazice se poznavnje jezika (A2 ili B1) i dokaz da osoba ima dovoljno novca da se uzdržava tih 6 mjeseci dok trazi posao.

Još jedno ALI koje će mnoge razočarati. Zakon stupa na snagu tek 2020. godine, jer u međuvremenu treba zakon detaljnije definirati i definisati sve procedure.

Nakon što dobiju radni  ugovor opet će im trebati viza. Ostaje pitanje gdje ce moci dobiti vizu, u matičnoj zemlji ili u Njemačkoj.

Ako budu morali nazad u matičnu zemlji da bi dobili vizu,  to će biti razočarenje, posebno za osobe sa Balkana, zbog predugog vremena čekanja termina u ambasadi,

OSTAVITE KOMENTAR - nije potrebna registracija