Home / Izdvojeno / Njemačka: Vožnja s stranim tablicama do godinu dana. Ali!
njemačka

Njemačka: Vožnja s stranim tablicama do godinu dana. Ali!

Njemačka carina (ZOLL) je promijenila taktiku hvatanja prekršiteljakoji automobile sa stranim registracijama koji voze duže nego što bi smjeli. Sada su još efikasniji u njihovom ‘hvatanju’.

Vožnja sa stranim tablicama do godinu dana. Ali!

Recimo prvo ono što smo već nekoliko puta rekli – koliko se dugo takvi automobili smiju voziti. U njemačkom zakonu stoji da se do šest mjeseci može voziti s hrvatskim tablicama, a nakon toga se mora platiti porez. Tako se, u načelu, smije voziti ukupno godinu dana. Dakle, prvih šest mjeseci bez obaveza i drugih šest mjeseci s plaćenim porezom. Nakon toga se prijavljuju njemačke tablice ili prodaje automobil. 

Ali! Iduća stvar je vrlo bitna.

Ako ste ‘središte života’ preselili u Njemačku, onda morate tablice promijeniti i prije. Središte života je ondje gdje radite i živite. Primjerice, ako ste na dulje vremena iznajmili stan, ako vam obitelj živi u Njemačkoj, djeca idu u školu… ondje vam je tu središte života. I tablice morate zamijeniti i prije isteka roka. Stoga je bolje da čim prije riješite problem tablica kako biste izbjegli bespotrebne komplikacije.

Nova carinska taktika

ZOLL sada rijetko koga zaustavi da bi ga kontrolirao. Sada jednostavno zapišu broj registracije u vožnji, kontroliraju parkirališta i zabilježe tablice. Zatim u zemlji gdje je automobil registrovan zatraže informacije o vlasniku. Pa šalju vlasnicima dopise na adresu u Njemačkoj da dostave podatke od kada su ovdje i od kada su tu s autom hrvatskih tablica.

Eto, mnogi su se opekli plaćanjem kazni i prekršaja za utaju poreza, prekršaja za vožnju bez registracije. Zato ne slušajte onu balkansku ‘ma samo vozi, tko te pita’ koju ste čuli da prijatelja vašeg prijatelja, njegove cure, dečka tetine nećakinje koji ‘tako već godinama voze po Njemačkoj’.

Ako se ipak odlučite ignorirati dobronamjeran savjet, spremajte već sada određen iznos mjesečno na stranu tako da imate kad vas iznenade. 

OSTAVITE KOMENTAR - nije potrebna registracija