Home / USK Vijesti / Musa kao 29. pick izabran od Brooklyna, Dončić odlazi u Dallas

Musa kao 29. pick izabran od Brooklyna, Dončić odlazi u Dallas

Bosanskohercegovački košarkaš Džanan Musa izabran je od Brooklyn Netsa kao 29. pick prve runde NBA drafta.
Mladi Musa (19) jedan je od najvećih talenata Evrope, po mnogima drugi najveći talenat nakon Luke Dončića (19) koji će NBA karijeru početi u Dallas Mavericksima.

Musa je kao 29. pick drafta izabran od Brooklyn Netsa, tima čije je boje branio Mirza Teletović. Prema riječima Jonathana Givonyja, ESPN-ovog analitičara za draft, Musa je mogao biti bolje rangiran, odnosno ranije izabran, ali zbog njegove želje da odmah dođe u NBA te da ne ostane u Evropi naredne godine, izabran je kao pretposljednji, 29. pick prve runde.

.

Dragulj naše košarke u NBA odlazi iz zagrebačke Cedevite s kojom je tri puta bio prvak Hrvatske, a ogroman uspjeh napravio je s kadetskom reprezentacijom BiH kada je 2015. godine osvojio Evropsko prvenstvo za kadete pri čemu je izabran kao najbolji igrač. U NBA dolazi s reputacijom sjajnog strijelca i igrača koji je neustrašiv.

“Najveći dan u mom životu”, napisao je Musa na Twitteru jučer, a nakon što je izabran od Brooklyna Musa je vjerovatno presretan.

Dončić je kao treći pick prvo izabran od Atlanta Hawksa, ali je uslijedio “trade” u Dallas Maverickse koji su Atlanti dali Traea Younga, košarkaša koji je kao peti pick prvobitno izabran od Dallasa. Mavericksi su uspjeli doći do ovog “tradea” tako što su Atlanti dali mogućnost da naredne godine u prvoj rundi drafta Atlanta bira umjesto njih.

Dobrodošlicu Dončiću putem Twittera poželio je legendarni Dirk Nowitzki, košarkaš Dallasa, pred kojim je vjerovatno posljednja sezona u NBA ligi.

Prvi pick drafta poprilično očekivano bio je DeAndre Ayton koji je izabran od Phoenix Sunsa.

Na draftu je bio još jedan bh. košarkaš, Ajdin Penava, ali on nažalost nije izabran među 60 košarkaša koji su selektirani od klubova u dvije runde drafta.

Ajdin Penava je na NBA draft došao s Univerziteta Marshall na kojem je u prošloj sezoni igrao sjajno i njegovo pojavljivanje na NBA draftu samo po sebi je veliki uspjeh za bh. košarkaša.

klix.ba/radio krajina