Home / Vijesti / Miro Kovač: “Ugrožena su prava Hrvata, Komšića su izabrali Bošnjaci”
kovač

Miro Kovač: “Ugrožena su prava Hrvata, Komšića su izabrali Bošnjaci”

Gosti večerašnje Crvene linije na N1 bili su diplomata iz Beograda Zoran Milivojević, zastupnik HDZ-a u Saboru Hrvatske i bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač i Senad Šepić, kandidat za člana Predsjedništva BiH i predsjednik stranke Nezavisni blok i zastupnik u Parlamentu BiH. Govorili su o proteklim izborima u našoj zemlji.

Šepić je kazao da rezultati izbora pokazuju da je preovladava politika straha i da su građani predominantno podržali jednu vrstu politike, a nisu prepoznali politiku nade, rješenja, izlaza iz stanja u kojem se nalazimo.

Kovač je na početku naveo da je Hrvatska poptisnica sporazuma u Dejtonu.

“Rezultat tih pregovora koji su bili teški je taj sporazum iz Dejtona koji je kasnije potpisan u Parizu. Tu je jasno zapisano da zemlje potpisnice imaju obvezu promicati i poštivati ispunjenje Aneksa 4, provođenja Ustava BiH. Ustav BiH su donijeli ustavotvorni narodi, Bošanjci, Hrvati i Srbi. Ovi izbori su pokazali, posebno za Predsjedništvo, da Hrvati nisu ravnopravni. Gospodina Komšić su izabrali uglavnom pripadnici bošnjačkog naroda, Bošnjaci su izabrali dva predstavnika u Predsjedništvo BiH”, kazao je Kovač.

Miro KovačIzvor: N1
Miro Kovač

Kako je naveo, želi da BiH bude funckionalna država u kojoj će sva tri naroda moraju biti zadovoljna i uživati svoja politička prava.

“Hrvatska ima obvezu zalagati se da sva tri naroda budu ustavotvorna i ravnopravna. Hrvatska će to morati činit zbog ugroženih političkih prava Hrvata u BiH. Žao mi je što to moram tako reći, ali je to tako”, naveo je Kovač.

Šepić je odgovor da ove stvari moraju biti dogovor naroda unutar Bosne i Hercegovine.

“To mora biti naš unutrašnji dogovor. Način na koji je Dragan Čović nastupao u u proteklom periodu bio isključivi interes jedne političke stranke i ako to postavite kao jedan ultimativan zahtjev onda na kraju se ipak desi da se takava vrsta ucjene ne može prihvatiti. Kad se riješi hrvatsko pitanje, otvorit će se i taj pluralizam u hrvatskom narodu. Bio je sebičan na čuvanju pozicije HDZ-a i zbog toga je bio odgovor ovakav”, poručio je Šepić.

Izvor: N1

Kovač je naveo da postoji mogućnost majorizacije Hrvata i da ona en bi trebala postojati.

“Da se ispoštuje odluka Ustavnog suda, da se promijeni Izborni zakon da se ne može desiti da Bošnjaci izaberu hrvatskog člana Predsjedništva. Rješenje će morati biti iznjedreno u BiH, a kako se ono može dogoditi? Moramo biti racionalni, realni i logični, samo sporazumom Hrvata i Bošnjaka u Federaciji. Kad se dogodi taj sporazum, kad se nađe rješenje, ne vidim razloga zašto i Srbi to ne bi prihvatili. Zaista u HDZ-u Hrvatske nikada niko nije dolazio po mišljenje Zagreba ili instrukcije”, naveo je Kovač.

Zoran MilivojevićIzvor: N1
Zoran Milivojević

Diplomata Zoran Milivojević koji je bio u beogradskom studiju naveo je da rezultat ovih izbora odražava političku situaciju u samoj Bosni i Hercegovine.

“Uvjeren sam da gospodin Komšić nije iznenađenje imajući u vidu da u posljednje vrijeme odnosi između Bošnjaka i Hrvata baš ne funkcionišu na način koji bi mogao da se podvede pod dobrim. To je potpuno vidljivo. Nije se u suštini ništa novo dogodilo na ovim izborima, opet je pobedila dominanta politička partija. Što se tiče izjava gospodina Komšića, mislim da je mudrije da su se strpili svi novi članovi Predsedništva. Ovo su bili kompleksni izbori, bilo je bolje i racionalnije da su se strpili, da nisu davali izjave koje su davali. Bošnjački član Predsedništva, Džaferović, bio je najracionalniji i najsuzdržaniji. Komšiću je potpuno jasno da se ne može govoriti o priznanju Kosova bez saglasnosti srpskog člana Predsedništva. Bilo je nepotrebno da se izlazi s tim”, naveo je Milivojević u Crvenoj liniji na N1.

N1/RK

OSTAVITE KOMENTAR - nije potrebna registracija