Home / Vijesti / Ko je tužitelj iz BiH koji je ponosno pozirao sa Sanaderom: Povijest objava na Facebooku je duga i šarolika…
ivo

Ko je tužitelj iz BiH koji je ponosno pozirao sa Sanaderom: Povijest objava na Facebooku je duga i šarolika…

Ivan Matešić, državni tužitelj u Tužilaštvu BiH, postao je zvijezda nakon što je u Rusiji ponosno pozirao s najpoznatijim hrvatskim optuženikom Ivom Sanaderom

Zbog jedne fotografije Ivan Matešić postao je ovih dana vrlo slavna ličnost. Da nije svojom desnicom čvrsto zagrlio Ivu Sanadera u VIP loungeu, i ponosno se s njim fotografirao, ovaj tužilac Tužilaštva BiH i dalje bi bio poznat tek onima koji pozornije prate pravosuđe u našoj državi. Jer, osim što je tijekom karijere bio pomoćnik ministra pravosuđa u Federalnom ministarstvu, i što se bezuspješno kandidirao za glavnog tužitelja, u njegovoj biografiji i nema previše kako važnih podataka.

Naime, kad se početkom ove godine kandidirao za prvog čovjeka državnog tužiteljstva, web portal zurnal.info uz njegovo je ime objavio najkraću biografiju. S naslovom ‘Prvi izbor HDZ BiH, Matešićev je službeni CV stao u samo dvije rečenice koje glase:

“Ivan Matešić je, također, tužilac Tužilaštva BiH. Blizak je strukturama HDZ-a BiH. Nema bitnih predmeta u svojoj karijeri, ali unatoč tome slovi za ozbiljnog kandidata za poziciju glavnog državnog tužioca. Zahvaljujući prijateljskim vezama sa kadrovima HDZ-a BiH.”

Žurnalove navode potvrđuje i Matešićeva biografija pronađena na službenim stranicama Vlade FBiH u pdf-formatu koja je također prilično štura:

Godine 2013., kad je obnašao dužnost pomoćnika ministra u Federalnom ministarstvu pravde, govoreći o neovisnosti tužiteljstva od politike u BiH, Matešić je za Bljesak.info izjavio:

“Osobno smatram da javnost općenito još uvijek na pravosuđe ne gleda na ovaj način kako to sugerira normativno pravni okvir. Dakle, vrlo često ćete naići na kvalifikacije da je pravosuđe ovisno, da je pod uticajem ove ili one politike i da je korumpirano kao i ostale sfere života. Međutim, smatram da ovakve ocjene generalno ne stoje.

Mislim da pojedinci (dakle konkretni suci i tužitelji) koji ne rade svoj posao na kvalitetan način uvelike doprinose stavu javnosti u pogledu neovisnosti pravosuđa. Upravo u ovom dijelu vidim odgovornost VSTV-a (Visoki sudski i tužilački savjet BiH) u pogledu izbora sudaca i tužitelja, jer oni imaju sve mehanizme u svojim rukama, bez uplitanja ikoga sa strane u izboru nositelja sudačke i tužiteljske funkcije.”

Ono što se može iščitati iz njegovog Facebook profila je mnogo zanimljivije. Naime, Matešić rado dijeli tekstove vezane uz nogomet, kao i razne druge humoristične članke i objave. Tako je baš u vrijeme kad je bio pomoćnik ministra pravosuđa, preko društvene mreže podijelio Indexov tekst o tome kako je nogometni klub Liverpool svojim zaposlenicima zabranio da koriste razne pogrdne riječi.

Osim rasističkih uvreda, na listi su se našle i riječi  “peder” i “cigan”, “obojeni”,“princeza”, “patuljak”, “hendikepiran” te izrazi “to je/ti si gej”, “igrate kao curice” i “ne budi žena”. Matešić je tekst ojađeno prokomentirao: “A šta je sa slobodom govora…Svašta”

Matešića je nasmijala i oporuka izvjesne Tereže Matijašević, pronađena valjda u sudskim spisima iz 1986. godine u Makarskoj, i u kojoj svoju ‘postelju ostavlja susjedu Anti Berošu jer ju je na njoj dobro upira’.

No, svidio mu se jako i tekst pod naslovom ‘Pretvara li se holokaust u licemjerje?’

Uz ostale javno dostupne objave, Matešić je tijekom 2012. godine, u vrijeme lokalnih izbora, najviše dijelio i lajkao afirmativne tekstove o HDZ-u BiH, da bi odjednom godinu dana kasnije počeo javnost uvjeravati kako politika nema utjecaja na tužitelje.

Bilo bi to sve vrlo smiješno i duhovito da isti taj Ivan Matešić baš ovih dana nije u Rusiji pozirao zagrlivši bivšeg predsjednika HDZ-a i bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera, optuženika protiv kojeg se na Županijskom sudu u Zagrebu vodi nekoliko sudskih postupaka, zbog afere Hypo, INA-Mol, Fimi media i DIOKI-HEP, dok je u slučaju Planinska nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora.

(Express/RK)