Home / Zdravlje / Kako popiti 8 čaša vode dnevno

Kako popiti 8 čaša vode dnevno

Kada je tijelo žedno, ono radi usporeno, a koža postaje suha i beživotna. Želite li steći naviku ispijanja 8 čaša vode dnevno, isprobajte ove trikove koji doista pomažu .

Ako vam pomisao na slanu vode ipak nije privlačna, provjerite koje su dobrobiti mlake vode s limunom i zašto bismo je trebali konzumirati svako jutro. Onima koji ne vole vodu bez obzira na to ima li ona dodataka ili ne donosimo savjete uz koje ćete se ‘natjerati’ na ispijanje 8 čaša vode dnevno.

1. Dajte joj okusa

Mnogima je voda najdosadnija i najbljutavija tekućina te radije posežu za slatkim sokovima. Kako biste izbjegli nepotreban unos šećera i zavoljeli vodu, dajte joj malo okusa.

U staklenu bocu šireg grla ubacite nekoliko listića svježe nane, kriške limuna i kriške naranče te spremite u frižider. Vitaminska voda je ukusna i zdrava.

2. Iskoristite moć pametnog telefona

Vjerovali ili ne, na mobitel možete instalirati veliki broj besplatnih aplikacija napravljenih samo za ovu situaciju. Riječ je o podsjetniku koji će vas upozoriti kako je vrijeme da popijete vode. Iako zvuči neobično, ovakve aplikacije vrlo su korisne.

3. Nabavite lijepu bočicu samo za vas

Tokom dana stalno smo u nekoj strci i gužvi te zbog toga zaboravljamo na potrebu za tekućinom, što se potom odražava negativno na naše tijelo. Nabavite lijepu bočicu za vodu koju ćete stalno imati uz sebe. Stavite je u torbu i nosite sa sobom. Kada ste na radnom mjestu, smjestite je na radni sto kako bi vam stalno bila pod rukom.

4. Neka vam voda postane predjelo

Ovaj trik doista djeluje. Osim što ćete steći naviku ispijanja vode, pomoći će vam kod mršavljenja jer ćete smanjiti osjećaj gladi i time jesti manje. Prije bilo kojeg obroka, a to vrijedi i za grickalice između obroka, popijte barem pola čaše do čašu vode. Neka vam ovaj trik pređe u naviku.

5. Pratite koliko ste popili

Ako vam ispijanje vode predstavlja pravu muku, napravite plan. Izračunajte koliko vode stane u vašu bočicu te napravite kalkulaciju koliko bočica vode trebate popiti tokom cijelog dana.

avaz.ba/radio krajina