Home / Zdravlje / Kako možete prepoznati da vam nedostaje magnezija?

Kako možete prepoznati da vam nedostaje magnezija?

Magnezij je jedan od ključnih minerala za funkcioniranje našeg organizma, pogotovo za  rad srca i mišića, kao i za zdravlje nervnog sistema.

Magnezij učestvuje u čak 300 životno važnih metaboličkih procesa u našem tijelu. Uprkos tome što je ključan za naš organizam, naše ga tijelo ne proizvodi samo već ga unosimo prehranom i pićem, a savjetuje se da se dnevno unosi 375 mg magnezija.

Kako prepoznati nedostatak magnezija?

Nedostatak magnezija može dovesti do težih zdravstvenih tegoba, kao što su srčana aritmija, angina, visoki holesterol i visoki krvni pritisak, kao što i povećava rizik od srčanog udara.

Neki od simptoma nedostatka magnezija su:

abnormalni i nepravilni otkucaji srca

grčenje mišića, kao i njihovo trzanje

umor i osjećaj iscrpljenosti

glavobolje

loše raspoloženje koje vodi depresiji

zvonjenje u ušima

problemi s bubrezima, odnosno pojava bubrežnog kamenca

S pravilnim udjelom magnezija, naša crijeva lakše rade, mišići bolje funkcioniraju i ne grče se, srce kuca pravilnije, a i lakše se borimo sa svakodnevnim stresom. Ženama pomaže i kod PMS-a, kao i kod bolnih mjesečnica. Također, magnezij ublažava glavobolju, kao i što djeluje preventivno od virusnih bolesti, odnosno prehlada.

Izuzetno je važan za mlade tokom razvoja, trudnice, kao i starije osobe, no vitalan je i za osobe koje se svakodnevno suočavaju s hroničnim stresom.

Na koji način unositi magnezij u organizam?

Do nedostatka magnezija može doći zbog nepravilne i loše prehrane, a najbolji su izvor magnezija zeleno lisnato povrće, poput špinata, kao i mahunarke i orašasti plodovi. Iz svoje prehrane svakako ne izostavite kakao, bananu i ribu, a u 100 grama sjemenki bundeve možete pronaći 534 mg magnezija, odnosno 420 mg u sjemenkama suncokreta. Osim što su će vam dati dnevnu potrebnu dozu magnezija, također su i zdravi i ukusni međuobroci. Važno je napomenuti kako ukusne sjemenke suncokreta u 100 grama imaju 600 kalorija, pa se svakako odlučite kombinirati navedene izvore magnezija.

ordinacija.vecernji.hr/radio krajina