Home / Vijesti / Josip Grubeša: “Dan RS-a nije neustavan, napad na mene i moje kolege je neutemeljen i maliciozan”
josip grubeša

Josip Grubeša: “Dan RS-a nije neustavan, napad na mene i moje kolege je neutemeljen i maliciozan”

Ministar pravde u Vijeću ministara Josip Grubeša izjavio je da Dan Republike Srpske nije neustavan i da se njenim građanima mora dati pravo, kao i drugima u BiH, da slave svoje praznike bez medijske hajke.Grubeša, koji je bio u hrvatskoj delegaciji na obilježavanju 9. januara u Banjoj Luci, smatra da su nerazumni napadi koji su uslijedili nakon toga i da svi u BiH moraju shvatiti da je RS realnost.

“Reakcije nekih medija povodom proslave Dana Republike Srpske samo dokazuju ono što sam tada rekao, a neki negirali. Ako hoćemo naprijed, moramo prihvatiti druge i poštovati njihove praznike, a ne biti uvrijeđeni”, rekao je Grubeša za Glas Srpske. 

On je poručio da Republika Srpska postoji i da je sastavni dio BiH, te da se neistine često koriste za napade na RS kada se poziva na odluku Ustavnog suda BiH i govori kako je 9. januar proglasio neustavnim. 

“Ustavni sud BiH nije odlučio da je 9. januara neustavan kao takav, nego da su protivustavne neke odredbe iz Zakona o praznicima Republike Srpske, a konkretno se odnose na dio koji se tiče krsne slave i vjerskog obilježavanja Dana RS”, kazao je Grubeša. 

Prema njegovim riječima, mediji koriste zabludu u koju su namjerno doveli javno mnjenje.

“Da ne govorimo da ignorišu postojanje novog zakona kojim je ovo uređeno. Tako je, prema važećem zakonu Republike Srpske, Dan RS potpuno legalno 9. januar. I to je sve u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH zbog čega je napad na mene ili moje stranačke kolege neutemeljen i maliciozan”, tvrdi Grubeša. 

Obilježavanju 9. januara u Banjaoj Luci prisustvovali su lider HDZ-a Dragan Čović, te visoki funkcioneri ove stranke Vjekoslav Bevanda, Davor Čordaš, Josip Jerković i Josip Grubeša.

klix/RK

OSTAVITE KOMENTAR - nije potrebna registracija