Home / Vijesti / Izetbegović u Mostaru: “Čoviću je preče da se dogovori sa Sarajevom, nego Banjom Lukom ili Beogradom”
Izetbegović

Izetbegović u Mostaru: “Čoviću je preče da se dogovori sa Sarajevom, nego Banjom Lukom ili Beogradom”

Izetbegović je kazao kako je Mostar pravo mjesto da se razgovara o odnosima Bošnjaka i Hrvata, koji moraju biti bolji.

“Ti odnosi bi i bili bolji da se mudrije odnose prvaci koji predstavljaju ova dva naroda, a neisključujem tu ni sebe. Mislim da bi gospodin Čović trebao imati u vidu da pedeset posto hrvatskog korpusa živi izmješano s Bošnjacima i da je daleko preče napraviti dogovor s nama u Sarajevu, nego s nekim u Beogradu ili Banjoj Luci. Izaći u susret kad je u pitanju Islamska zajednica, pokazati pijetet kad su u pitanju zločini nad Bošnjacima, pomoći da se ti odnosi popravljaju i imati više sluha za nas kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, braniti interes svoje zemlje u kojoj smo rođeni i on i ja”, izjavio je Izetbegović.

BiH i Kosovo se ne mogu porediti

Bakir Izetbegović je kazao kako odnosi Beograda i Zagreba, te pitanje Kosova, imaju reperkusije na Bosnu i Hercegovinu samo psihološki, ali ne i stvarno.

“Čuli ste danas Dačićevu izjavu, to su politička pozicioniranja, pomalo se ucjenjuje međunarodna zajednica, plašeći da će se povezati Bosna i Hercegovina s pitanjem Kosova. To dvoje se nikako povezati ne može, džaba to Dačić, Miloševićev učenik pokušava da povuče paralele, Bosna i Hercegovina je riješena. Isto zlo predvođeno Miloševićem je pogodilo i Kosovo i Bosnu i Hercegovinu. Nema ni historijskih ni moralnih ni pravnih fakata na koji bi se mogli povezati rješavanje pitanja Kosova i naša zemlja”, kazao je Bakir Izetbegobvić.

Put Alije Izetbegovića

Kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, kazao je da je zemlji prije svega potrebna stabilnost, te da se onda u toj atmosferi ubraza evropski put i reforme, te jača ekonomiju kako bi ljudi što bolje živjeli.

“Danas obilježavamo 93. godišnjicu rođenja Alije Izetbegovića, a njegova osnovna ideja je cjelovita Bosna i Hercegovina, država ravnopravnih naroda. Mi ćemo istrajati na toj ideji, to je amanet koji nam je on ostavio i nikada se nećemo umoriti na realizaciji te ideje, u tome ćemo uspjeti”, kazao je Dćaferović.

Džaferović je naglasio i problem Mostara, grada koji ima nerješeno pitanje izbora.

“Mi promoviramo ideju da Mostar mora ostati jedinstven grad, za koji se mora naći rješenje kada su u pitanju izbori. To rješenje mora podrazumijevati potpunu ravnopravnost svih naroda i građana, i isključuje dominaciju bilo koga nad kime”, zaključio je Džaferović.

Prije tribine delegacije su položile cvijeće i proučile Fatihu na mostarskim Šehitlucima.

klix/RK