Home / Vijesti / Ivanka Trump “otvorila” Ambasadu SAD-a u Jerusalemu, u pojasu Gaze danas ubijeno preko 40 Palestinaca
iva

Ivanka Trump “otvorila” Ambasadu SAD-a u Jerusalemu, u pojasu Gaze danas ubijeno preko 40 Palestinaca

Američki ambasador u Izraelu David Friedman proglasio je novu ambasadu SAD-a u Jerusalemu otvorenom na svečanosti kojoj su prisustvovali visoki američki zvaničnici te kćerka i zet američkog predsjednika Donalda Trumpa, javlja Reuters.
– Danas otvaramo ambasadu, SAD su prva država koja je to uradila – rekao je Friedman u prisustvu Ivanke Trump i njenog supruga Jareda Kushnera.

Friedman je pohvalio “hrabrost predsjednika Trumpa”. Otvaranje ambasade organizirano je na 70. godišnjicu osnivanja države Izrael. Očekuje se da će tokom ceremonije i Kushener govoriti te braniti odluku SAD-a da presele ambasadu uprkos protivljenju Palestinaca i većine američkih saveznika.

Palestinci već sedmicama demonstriraju protiv odluke kojom se, kako kažu, priznaje okupacija Jerusalema, protivno rezulucijama UN. U današnjim krvavim demonstracijama u pojasu Gaze poginulo je, prema novim informacijama 41 osoba, a više od 1.700 je ranjeno. Dok traje ceremonija otvaranja, Palestinci na nekoliko lokacija i dalje demonstriraju.

(Fena / radio krajina)