Home / Vijesti / Drašković: “Srbija može da bira samo jedno od ovo dvoje: da bude u NATO savezu, za stolom, ili da bude – na meniju”
vuk drašković

Drašković: “Srbija može da bira samo jedno od ovo dvoje: da bude u NATO savezu, za stolom, ili da bude – na meniju”

Lider Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković izjavio je danas da većina ljudi u Srbiji ne zna da će sve nesporazume i moguće sukobe na Kosovu, u BiH, u Makedoniji ili bilo gdje na Balkanu rješavati NATO.

– Najveća bezbjednosna opasnost po Srbiju danas je ignorisanje geopolitičke stvarnosti, da je Srbija ostrvo u NATO i EU okeanu i da država, sve i kada bi to bilo u njenom interesu, nema krila da preleti do Rusije i pridruži se ruskom vojnom savezu i ekonomskoj uniji – rekao je Drašković za novopazarski portal SNews.

Za zamrznuti konflikt na Kosovu je kazao da je “kao žar u pepelu”.

– Svakog trena može da bukne plamen. Srbija bi se našla u poziciji u kojoj je bila prije dvije decenije, s tim što bi razmjere nesreće sada bile mnogo veće – ocijenio je Drašković.

Na pitanje da li bi ulazak Srbije u NATO alijansu bio značajan za političku i ekonomsku stabilnost, Drašković je podsjetio na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je rekao da bi Srbija, pristupanjem NATO alijansi, riješila gotovo sve svoje bezbjednosne i razvojne izazove.

– Tačno. Rekao je i da je blizu 80 sto građana Srbije odlučno protiv članstva u NATO savezu. I ovo je tačno. Tačno i tragično. Vlast poštuje volju te ogromne većine. Greška – rekao je Drašković koji je obavljao i fukciju ministra spoljnih poslova.

On je iznio stav da većina građana Srbije ne zna činjenice o NATO, niti je u prilici da se edukuje.

– Ne zna ta većina da će sve nesporazume i moguće sukobe na Kosovu, u Bosni, u Makedoniji ili bilo gde na Balkanu rešavati NATO. Srbija može da bira samo jedno od ovo dvoje: da bude u NATO savezu, za stolom, ili da bude – na meniju. Odluka se ne sme prepustiti ni neznanju, ni inatu, ni mantri da vlast mora da sluša volju većine. U nekim pitanjima, neukoj većini država ne smijeda povlađuje. Većina bi mogla da izglasa i da dva plus dva nisu četiri – rekao je Drašković.

oslobodjenje/RK

OSTAVITE KOMENTAR - nije potrebna registracija