Home / Vijesti / Dragan Čović “Neka mi dragi Bog pomogne da sve što radim, radim za dobro čovjeka!”
dragan čović

Dragan Čović “Neka mi dragi Bog pomogne da sve što radim, radim za dobro čovjeka!”

Članu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Draganu Čoviću  je uručen počasni dotorat Sveučilišta u Zagrebu, na čijem čelu je rektor Damir Boras. Svečanosti je prisustvovao premijer Hrvatske Andrej Plenković, te dužnosnici HDZ-a BiH, kao i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa.
Na početku uvodnog obraćanja, Čović je pozdravio prisutne kazavši kako je uvjeren da osjećaju koliku su mu čast ukazali današnjim prisustvom na ovoj posebnoj ceremoniji.

“Vaša nazočnost i potpora uz mene grade jednu veliku obitelj prijatelja koja mi olakšava da današnji dan i čin počasnog doktorata prihvatim kao dar koji ću moći nositi, ali i kao obvezu koja će značajno utjecati na moj rad i osmišljanje vremena ispred mene te da ću na prepoznatljiv način, kroz akademsko, a ništa manje značajno i političko djelovanje, isticati najveće vrijednosti i biti posvećen čovjeku, pojedincu i našem narodu”, naglasio je Čović.

Kako je istakao, njegov životopis i životna opredjeljenja daju se prepoznati u svakodnevnici.

“Potičem sve oko sebe da mi svojim kritičkim osvrtom pomažu, da mi budu poticaj. Nastojim ne komentirati izrečeno, koliko god to može biti politički pogrešno i rizično. Stoga i ovih dana, kada sam iznova, u izuzetno složenom vremenu, prihvatio kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva, poslao sam poruku. Svi oni koji mogu nešto kazati o meni kao osobi, kao inženjeru, menadžeru, profesoru ili političaru sada je vrijeme da to kažu. Zar ima prikladnijeg vremena za takve kritičke osvrte od izborne kampanje u BiH.  Eto, takav je moj pristup životu i njega sam izgradio kroz obiteljski odgoj, obrazovanje i profesionalno izrastanje. Stoga jedno veliko hvala svima koji su oblikovali moju osobnost kroz ovih šest desetljeća. Kao što su moji roditelji i moja obitelj i prijatelji mene učinili ponosnim, nadam se da ni ja njih nisam razočarao”, poručio je Čović.

Prema njegovim riječima, baviti se aktivno politikom, u ozračju kakvog mi imamo, ne ostavlja dovoljno prostora za stručno, znanstveno i akademsko, prije svega zbog percepcije.

“Stoga i ovaj počasni doktorat, ova privilegija, neka me dodatno osnaži da primarno služim čovjeku, da služim vama. Siguran sam da ću svoje znanje, svoje iskustvo, svoje umne i tjelesne sposobnosti bezrezervno i predano staviti u funkciju takve misije”, naglasio je on.

Podsjetivši da je rektor Boras drugi mandat na čelu, kako je ocijenio, najdugovječnije, najistaknutije i najorganiziranije visokoškolske institucije hrvatskog naroda, Čović je kazao kako stojeći ispred Borasa prima za njega neponovljivu počast, te da kroz Borasa sagledava sve one velikane koji su gradili stoljetnu tradiciju Zagrebačkog sveučilišta i kroz nju baštinili sve ono na što je kao pripadnik ove zajednice preponosan.

“Povijest institucije na čijem ste čelu, ovim današnjim činom, zajedno sa vašim Senatom i suradnicima, prenosite na mene i sve institucije koje predstavljam, kako u hrvatskom narodu, jednako tako i u cijeloj mojoj domovini Bosni i Hercegovini. Siguran sam da čast koju danas primam jednako tako prihvaća i naše Sveučilište u Mostaru (jedina javna visokoškolska institucija na hrvatskom jeziku u BiH), čije sam dijete. Neka i ovo bude jedan od načina da se zahvalim svojim profesorima i svom Sveučilištu. Ovo je priznanje i za sve njih”, rekao je Čović.

Riječi zahvalnosti uputio je i svojoj porodici, saradnicima i prijateljima, te svim poticateljima koji ga, kako je naveo, izgrađuju da bude još bolji.

“Na kraju, jednom davno sam uz inauguralno obraćanje kazao nešto što ću vama, dragi prijatelji, sad ponoviti: Neka mi dragi Bog pomogne da sve što radim, radim za dobro čovjeka!”, zaključio je Čović.

(Vijesti.ba/RK)