Home / Vijesti / Dragan Čović: Bošnjački političari svjesno kreiraju krizu i haos
cov

Dragan Čović: Bošnjački političari svjesno kreiraju krizu i haos

“Političko Sarajevo”, teza je Večernjeg, za sajam i predsajamske susrete odmah je zaključilo kako se radi o srpsko-hrvatskoj nagodbi, dogovoru na štetu Bošnjaka.

“Postoji želja, prije svega predsjednika SDA i bošnjačke politike, da se ostavi sjena na događaj. Prošle godine su bili svi, i gospoda Izetbegović, Ivanić i Zvizdić. Tada nismo imali ovu dimenziju problema, a sada imamo nešto drugo. Nije ‘prihvatljivo’ Sarajevu da oko Mostara pravimo ovakve događaje, a da oni ne diktiraju okvire”, prokomentarisao je Čović.

Čović je još jednom objasnio kako na spornoj večeri nije bilo Izetbegovića, Ivanića, Zvizdića…

“Kada je gospodin Ivanić rekao da će u to vrijeme biti u Turskoj, pred gospodinom Izetbegovićem sam rekao kako na večeri nećemo okupljati krnji saziv Predsjedništva i slati krive poruke. Nisam želio ponavljati trilaterale kao iz Turske, kada je gospodin Izetbegović otišao sam, a da to gospodin Ivanić i ja nismo ni znali. Zato što su na večeri bili premijeri Hrvatske i Bugarske, pozvali smo gospodina Zvizdića. I on je to službeno prihvatio. Nakon toga dobili smo poruku da neće doći. To je ustvari klasična bošnjačka politika. Nakon toga u vrijeme otvaranja Sajma u Predsjedništvu BiH se pravi svebošnjačko okupljanje s Islamskom zajednicom. A od medija pod njihovim nadzorom stalno su nam stizala pitanja zašto tamo nije bilo Bošnjaka. Želim objasniti da su gospodin Izetbegović i svi drugi uredno pozvani na sajam. Posebno je, međutim, važno da je bilo puno kompanija upravo s područja gdje je bošnjačka politika dominantna. Jednako kao i iz zemalja regije, Evrope i svijeta”, odgovorio je.

Prokomentarisao je i da je dojam da upravo svakodnevni život i ekonomska saradnja ne korespondiraju s ovim pokušajima podizanja napetosti koji uglavnom stižu od “političkog Sarajeva”.

“To je moj zaključak cijele priče. Koliko god se neko trudio dati negativno svjetlo ili stvoriti atmosferu suprotnu od one koju smo mi izgradili, moram reći da nije uspio. Manifestacija kao ekonomski čin je polučila uspjeh, ali i popratni događaji su uključili sve segmente života BiH”, kazao je Čović.

Pitanje je bilo i otkud Izetbegoviću tvrdnja da se Izborni zakon može promijeniti i u oktobru ako je zakonom predviđeno da se 150 dana od dana održavanja ovi propisi ne mogu mijenjati.

“Gospodin Izetbegović i još neki iz njegova okruženja nekada izlete, ali nekad šalju i poruku. Da raščistimo vezano za to. U razgovoru s predstavnicima međunarodnih institucija imali smo jedinstven stav da se Izborni zakon mora izmijeniti prije izborne godine. To je trebalo biti gotovo u decembru prošle godine. Onda smo pronašli kompromis da je do trenutka proglašavanja izbora moguće voditi razgovore kako bi se ispoštovala presuda Ustavnog suda. To je u prvoj sedmici maja kada će CIK proglasiti izbore. Istim trikom, kao i do sada, predstavnici SDA su ponovo rekli kako imamo vremena”, izjavio je Čović.

SDA, prema Čovićevom mišljenju, želi pronaći dežurnog krivca.

“Naravno da to ne može. Cijela strategija ove stranke je ako sada ne uspiju, da ih neko slučajno ne optuži za propast. Problem je, međutim, što nisu uspjeli pronaći krivca. A ovoga puta ponovo su to trebali biti predstavnici HDZ-a. Zbog toga se traži novi prostor kojeg nema. Ako ne uspijemo u ovih petnaest dana nešto završiti, evidentno, Izborni zakon se neće promijeniti”, jasno je kazao.

BiH onda ulazi u najtežu krizu još od Dejtona.

“Apsolutno su svjesni. Pa doslovno dvije godine razgovorano je sa mnom i saradnicima. Prošle godine konačno sam shvatio kako je strategija da se ništa ne dogodi te da dobijemo haos na ovaj ili onaj način. Oni jedino u tom haosu mogu funkcionirati jer su uvjereni kako su pokrili najutjecajnije medije, posebno javne medije iz FBiH te da imaju pravne instrumente, policijske i sigurnosne elemente. No, i to im je izašlo iz nadzora. Vjerovali su da mogu nadzirati cijeli proces odnosno da mogu promijeniti Dejton na način da u unutrašnjoj strukturi eliminiraju jedan narod. To se najbolje očitovalo kroz sastanak s gospođom Cormack i gospodinom Wigemarkom. Svejedno me iznenadio njihov pristup. Meni je jasno da je to odavno strategija, stvoriti ‘građanski’ prostor koji će se transformirati u nešto što žele ekstremisti. Posve sam siguran da to građani Bošnjaci ne žele pa i sve političke opcije. No, zanimljivo je da su se o tome složili SDA, SDP, DF, SBB, a možete tome pridodati desetke bošnjačkih stranaka, koje bi se vrlo brzo u Američkoj ambasadi usaglasile kako transformirati Federaciju i dati mogućnost brojnijem narodu da u cijelosti kontrolira izvršnu, zakonodavnu i pravosudnu vlast”, kazao je on.

Pitanje je bilo da li bošnjačka politika svjesno otvara Pandorinu kutiju.

“Mislim da to apsolutno svjesno rade. Svjedoče to potezi u posljednje vrijeme. Iako su brojni nelogični ili moguće ne djeluju povezano, apsolutno su dio istoga procesa. A to je da se do kraja ovlada Federacijom. Problem je očito što smo se mi u posljednje tri godine uspjeli kao predstavnici HNS-a i HDZ-a BiH izboriti da se ponovno bez Hrvata ne mogu praviti dogovori. Do prije nekoliko godina Hrvatima su stvarno pokazali da su fikus, a odluke je donosio neko drugi. Naravno, oni su birali stranke koje su pristajale na te mrvice. Ovoga puta smo potpuno razgradili ove pokušaje. Naravno, to je neuspjeh gospodina Izetbegovića i on ga sada pokušava prikazati na drukčiji način. I uspijeva u tome. Najprije kada je tražio reviziju o presudi za Srbiju. Bez ikakvog dogovora u Predsjedništvu je to napravio. Okupio je sve Bošnjake u Sarajevu, i lijeve i desne, i svi su mu dali podršku. A sve je obmanuo jer nije rekao kako je prethodno sve propalo. Nakon toga svi su ga kao tobože napadali, a on se kao branio. Kada sam ga u društvu gospodina Ivanića pitao zašto to radi, rekao je kako je svjestan da je to gubitnička pozicija, ali da se na taj način politika vodi te da tako ‘protresa’ odnose u BiH”, pojasnio je Dragan Čović.

Za prijedloge o Domu naroda je kazao da su apsolutno gubitička politka, da se na isti način radilo s Pelješkim mostom, ali da je veliko iznenađenje da je Izetbegović uspio pridobiti SDP, DF i SBB.

“Prije su bili podijeljeni, ali sada su jedinstveni u tome kako eliminirati Hrvate. To govori i to da traže primjenu popisa 1991. kako bi mogle manipulirati većinom Bošnjaka iz sredina gdje danas nema Hrvata i Srba u broju kakav je bio prije dva i po desetljeća. Zbog toga danas u Domu naroda imate bošnjačku većinu u tom klubu, srpskome i klubu ostalih te im još treba trećina u hrvatskom. To je strategija. Naravno da se radi o podvali. Najprije bošnjačkom narodu, a podvala je to BiH i neprovediva je kao takva”, kazao je za Večernji list Dragan Čović.

klix/radio krajina