Home / Vijesti / Dodik reagovao na izjavu Inzka: “Zbog zločina nad Srbima još niko nije odgovarao, a Inzko i ostali slični njemu stalno prikazuju kako su tamo stradali samo Bošnjaci”
dodik2

Dodik reagovao na izjavu Inzka: “Zbog zločina nad Srbima još niko nije odgovarao, a Inzko i ostali slični njemu stalno prikazuju kako su tamo stradali samo Bošnjaci”

Govoreći za uticajni američki medij Bloomberg, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko je rekao da ne vjeruje da će se entitet Republika Srpska otcijepiti, ali je upozorio kako zaoštrena retorika čini atmosferu “veoma zatrovanom”.

Prema pisanju Bloomberga, ključna teritorija mogućeg konflikta je područje Srebrenice, mjesto masovnog ubistva najmanje 8.000 Bošnjaka tokom proteklog rata. Svaka ideja po kojoj ovaj grad ne bi bio dio teritorije Bosne i Hecegovine, treba biti zaustavljena, podvukao je Inzko.

“Bošnjaci su vrlo strpljivi”, dodaje Visoki predstavnik. “Ali, ako bi Srebrenica postala dio strane zemlje, to bi bio slučaj za rat. Međunarodna zajednica mora to izbjeći”, zaključio je Inzko.

Na ovu izjavu reagovao je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

“Očigledno je da razvoj političke situacije ide ka razlazu BiH čim se Inzko bavi položajem Srebrenice. Što bi inače to uopšte i pominjao. Međutim, Republika Srpska nema namjeru da vodi ratove, ali će svakako zaštiti sva svoja prava i interese”, kazao je Dodik.

“U Inzkovoj glavi je izgleda vrlo intenzivna tema razlaza u BiH. U Srebrenici je bilo stradanja i Srba i Bošnjaka tokom rata i počinioci za to treba da odgovaraju. Međutim, zbog zločina nad Srbima još niko nije odgovarao, a Inzko i ostali slični njemu stalno prikazuju kako su tamo stradali samo Bošnjaci. Jasenovac kao mjesto genocida nikad nije ni pomenuo”, kaže Dodik.

Autori članka u Bloombergu, Andrea Duduk i Jasmina Kuzmanović, pišu kako lider bosanskih Srba Milorad Dodik želi odvojiti entitet Republiku Srpsku od Bosne i Hercegovine, te raskinuti dogovor o podjeli vlasti koji je držao zemlju cjelovitom još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine.

Dodik, piše Bloomberg, pojačava priču o otcjepljenju i pozive na nezavisnost RS kako se približavaju oktobarski izbori u zemlji. Inzko, koji posjeduje ovlasti da interveniše pa čak i smijeni vodeće političare, ne vjeruje u ovakvu mogućnost.

N1/RK