Home / Specijalno / Do 14:00 sati zaprimljeno 240 prijava o KRITIČNIM SITUACIJAMA tokom izbornog dana
BiH-izbori_izborna-sutnja

Do 14:00 sati zaprimljeno 240 prijava o KRITIČNIM SITUACIJAMA tokom izbornog dana

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom”, koja provodi građansko, nestranačko posmatranje Općih izbora 2018 u BiH, obavještava javnost o toku izbornog dana do 14:00 sati.

Posmatrači/ce Koalicije ”Pod lupom” izvijestili su o 240 kritičnih situacija tokom izbornog dana do 14:00 sati. U suradnji sa Centralnom izbornom komisijom BiH, lokalnim izbornim komisijama i policijskim stanicama riješeno je ukupno 88 slučajeva. Najveći broj kritičnih slučajeva odnosi se na nepravilnosti pri glasanju, dok posebno zabrinjavaju dojave o kupovini glasova i drugim pritiscima na birače koje se provjeravaju i rješavaju.

Najupečatljiviji primjer je u Bijeljini na biračkom mjestu 029B006, na kojem je obustavljen proces glasanja zbog tuče koja se dogodila unutar biračkog mjesta.

nepravilnosti-2018-izbori

Također, posmatrači su izvjestili i o kupovini glasova ispred biračkog mjesta u Tuzli 050A066 o čemu je obavještena i policijska stanica. Koalicija ”Pod lupom” apeluje na nadležne organe da istraže ovakve slučajeve.

Na temelju ovih prijava, posmatrači Koalicije su podnijeli 22 primjedbe u Zapisnike o radu biračkih odbora te je dat nalog za unošenje još 56 dodatnih primjedbi.
Koalicija je do 14:00 sati zaprimila 85 prijava građana, od kojih se većina odnosi na nepravilnosti u vezi sa biračkim spiskom te podmićivanje i pritiske na birače.

Koalicija poziva građane i građanke BiH da izađu na izbore i iskoriste svoje biračko pravo, a političke subjekte na poštivanje izborne šutnje i Izbornog zakona BiH.
Građani/ke sve uočene nepravilnosti tokom izbornog dana mogu prijaviti Koaliciji ”Pod lupom” na besplatan broj telefona 080 05 05 05 ili na sljedećem linku http://podlupom.org/neregularnosti/ .

Sljedeća press konferencija bit će održana u 23:00h u PSBiH, kada će Koalicija pružiti informacije o procesu glasanja i zatvaranju biračkih mjesta.

OSTAVITE KOMENTAR - nije potrebna registracija