Home / Religija / Da li je musliman onaj ko ne klanja džumu – namaz?

Da li je musliman onaj ko ne klanja džumu – namaz?

Pitanje:

Esselamu alejkum!
Htio bih Vas pitati šta se radi ako propustimo džumu-namaz. Ako recimo propustimo džumu i stignemo da klanjamo prije ikindije namaza, da li onda klanjamo podne namaz? Ili ako ne stignemo nikako do ikindije da klanjamo da li onda naklanjavamo podne namaz, pa tek onda klanjamo ikindiju?
Čuo sam također negdje, da tri propuštene džume izvode iz vjere. Nisam siguran da li su rekli tri uzastopne, ili ne moraju biti uzastopne, samo kad nam se skupe 3 da to izvodi iz vjere. Htio bih Vas pitati postoji li stvarno neki takav propis i kako glasi?

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Klanjanje džume namaza je stroga islamska dužnost (fardu-ajn) svakom muslimanu koji ispunjava uvjete obaveznosti (punoljetnost, uračunljivost, sloboda, zdravlje – mogućnost prisustva, te da osoba nema status musafira). Uzvišeni u Kur’anu kaže: “O vjernici, kad se u petak na namaz pozove, kupoprodaju ostavite i pođite da namaz obavite; to vam je bolje, neka znate.” El-Džumu’a, 9) Imperativna naredba podrazumijeva obligatnost naređenoga. Osoba koja negira obaveznost džume izlazi iz vjere. Onaj koji iz nemara propušta klanjati džumu, ne negirajući njenu obligatnost, čini veliki grijeh ali se ne može smatrati odmetnikom od vjere, kao i u slučaju ostalih namaza. Neopravdan izostanak i neklanjanje džume je teži grijeh od neklanjanja drugih namaza. Poslanik a.s. u tom smislu kaže: “Neka oni koji izostavljaju džume prestanu s tom praksom ili će im Allah zapečatiti njihova srca pa će postati od onih koji su nemarni.” (Muslim od Ebu Hurejre). U tom smislu je i hadis: “Ko izostavi tri džume bez opravdanog razloga (iz nemara), Allah će mu zapečatiti srce.” (Zabilježili su ga Peterica; Hakim ga je ocijenio autentičnim) Prema tome, musliman je dužan da učini sve što je u njegovoj moći da izvrši ovaj farz. Nemaran odnos prema njemu i neopravdan izostanak izlaže počinitelja opasnosti da bude udaljen od Allahove milosti i da mu srce bude zapečaćeno. U hadisu se ne spominje kufr ili izlazak iz vjere, već samo teška opomena i upozorenje na opasne posljedice tog nemara.

Ukoliko se iz ovog ili onog razloga izostane s džume namaza, obaveza je klanjati podne namaz. Ako osoba ne bi klanjala podne namaz prije isteka podnevskog vremena, naklanjat će podne prije ikindijje namaza, pa tek onda klanjati ikindiju, osim ako je i ikindijsko vrijeme na izmaku, onda je preče klanjati ikindiju u njenom veremenu, pa poslije naklanjati podne.

Fetva-i emin prof.dr. Enes Ljevaković

cazin.ba/radio krajina