Home / Vijesti / Čović: “Javnost je izmanipulirana, prisustvovao sam samo svečanoj akademiji”!
čović

Čović: “Javnost je izmanipulirana, prisustvovao sam samo svečanoj akademiji”!

Izmanipulirana je javnost. To je bila samo svečana akademija. Hrvatska demokratska zajednica i Hrvatski narodni sabor će se nastaviti boriti za legiitmno predstavljanje u saradnji s bošnjačkim i srpskim narodom. Niko nam neće određivati hoćemo li se povati na Svečanoj akademiji, na jednoj, drugoj ili trećoj lokaciji.

Hrvatska demokratska zajednica Bosna i Hercegovina održat će danas 33. sjednicu Predsjedništva HDZ-a BiH, u Mostaru, a prije početka sjednice izjavu za medije dao je lider HDZ-a Dragan Čović. 

Govoreći o svom prisustvu na Svečanoj akademiji održanoj u Banjoj Luci povodom obilježavanja 9. januara, Čović je poručio da niko neće određivati gdje će se pojaviti, da li na Svečanoj akademiji ili na nekom drugom mjestu. Kako je kazao, pitanje je da li bi značajno medijski bilo ispraćeno obilježavanje Dana Republike Srpske. Ponovio je da je izvještavanjem o ovom događaju izmanipulirana javnost.

Čović je podsjetio da je već nekoliko puta prisustvovao na svečanoj akademiji. Pri tome je postavio pitanje da li bi mediji toliko pažnje poklonili da nije prisustvovao toj manifestaciji. Za njega je to pokazatelj poltičkog trenutka i odnosa naroda u Bosni i Hercegovini dodavši:

“Da nisam bio nazočan na toj manifestaciji, da li bi se pratilo šta se dešavalo? Vratili smo se unazad i taj politički ambijent iz Sarajeva je uspješno prenesen. Izmanipulirana je javnost. To je bila samo svečana akademija. Hrvatska demokratska zajednica i Hrvatski narodni sabor će se nastaviti boriti za legiitmno predstavljanje u saradnji s bošnjačkim i srpskim narodom. Niko nam neće određivati hoćemo li se povati na Svečanoj akademiji, na jednoj, drugoj ili trećoj lokaciji. Želimo do kraja zaštiti hrvatski narod”.

Prema riječima predsjednika Hrvatske demokratske zajednice, ne interesuje ga da li će njegovo prisustvo Svečanoj akademiiji biti izmanipulirano i da je medijska pažnja bila u svrhu skretanja pažnje bilo sa drugih događaja. 

Također je pozvao na prestanak govora mržnje u kontekstu ovog događaja.

– Jezik mržnje dolazi otprilike od istih ljudi. Otišao sam podržati naše ljude – rekao je Čović.

“Ne znam ni ko je dobijao ordenje, ni ovo sada ni prethodno. Ako neko ima drugačiji stav, može se uraditi bez jezika mržnje koji će jačati nepovjerenje, a ne povjerenje”, kazao je lider HDZ-a.

Na pitanje da li je HDZ pregovarao s nekom strankom u vezi s formiranjem Vijeća ministara BiH, on je kazao da će Vijeće ministara BiH i svaka druga institucija raditi sve dok ne dođe nova vlast.

“Ovo Vijeće ministara može raditi sve dok Parlament BiH ne imenuje novo, kao i Vlada FBiH. Zvali mi to i tehnički mandat, to je mandat koji se konzumira. Evidentno je da su HDZ i HNS došli u poziciju da mogu odlučivati o svojoj poziciji i dijeliti je ravnomjerno s ostalima. Očekivao sam da će se Vijeće ministara brzo napraviti, a što se tiče Vlade FBiH mislim da možemo završiti do kraja ovog mjeseca, barem gdje mi imamo dominantu ulogu za donošenje odluka”, zaključio je lider HDZ-a.

OSTAVITE KOMENTAR - nije potrebna registracija