Home / USK Vijesti / Arapuša na kraju makadama: Ovdje su pale sve politike osim one koju zovu Pečalbom

Arapuša na kraju makadama: Ovdje su pale sve politike osim one koju zovu Pečalbom

– Kampanja za predstojeće izbore ulazi u završnu fazu. Stranke i kandidati takmiče se u davanju obećanja o boljem životu, dok u sjeni ostaje stvarno stanje i brojke koje pokazuju koliko im građani zapravo vjeruju. Upravo oni koji više ne žele čekati, napuštaju BIH u potrazi za stabilnijim okruženjem i budućnosti u kojoj ekonomski uspjeh nije uvjetovan političkim djelovanjem. Takav primjer odlaska zabilježili smo u Arapuši, nadomak Bosanske Krupe. Od ove godine, škola koja je nekad imala preko 1000 učenika zatvorena je, a sami mještani do svojih kuća još uvijek stižu makadamskim putem.

Zatvorena vrata škole od ove godine u Arapuši, zatvorila su i ovo poglavlje života u ovom mjestu.
Iako je škola obnovljena, a igralište dobilo rasvjetu uz donaciju mještanina koji živi u inostranstvu, preostalih 10-ak učenika nastavu će pohadjati na drugom mjestu. Umjesto njih samo još školski radovi svjedoče da su se ovdje nekad umjesto tišine čuli glasovi djece. Uvijek se iz Arapuše išlo u pečalbu, najčešće Sisak, Ljubljanu pa i dalje, ali su porodice ostajale, što nam je između ostalog potvrdio i mještanin Husein Osmanagić.
I Husein je sam radio u inostranstvu. Danas je u svom rodnom mjestu, dok je njegovo 4-ero djece kilometrima daleko. Rat je učinio svoje ali i izostanak rješavanja onog osnovnog, naime u Arapušu se i danas stiže makadamskim putem.
Mještani kažu da je asvalt i da ima proizvodnih pogona, manje bi se odlazilo, ali ovako mještani nemaju bolji izbor nego da potraže bolju životnu perspektivu.
Prekrasna krajolik i lijepo uređene kuće, danas dodatno ukrašava rodna kuća Reisa Džemaludina Čauševića. Entuzijazmom mještana i članova Udruženja koje čuva sjećane na ovog velikog islamskog reformatora, izgrađen je objekt koji bi ovom mjestu ali i općini mogao dati dodatnu vrijednost u turističkoj ponudi. Nažalost i to je uvjetovano nepostojanjem puta, čije dovršenje kako ističu mještani čekaju decenijama.

rtvusk.ba/radio krajina