Home / USK Vijesti / Ambrozija alergeni korov koji se nekontrolisano širi

Ambrozija alergeni korov koji se nekontrolisano širi

– Krajem septembra završava višemjesečni period visoke koncentracije polena ambrozije u zraku, što je olakšavajuća okolnost za sve osobe alergične na ovu korovsku biljku, kažu u Poljoprivrednom zavodu Unsko-sanskoga kantona. U laboratoriji ovoga zavoda izmjerili su koncentraciju od šesnaest zrna po kubnom metru zraka, što je na prijelazu između niske i umjerene koncentracije. Ova korovska biljka ima višestruko štetan uticaj na zdravlje ljudi ali i na samu poljoprivrednu proizvodnju, pa su stoga Odlukom Vlade Federacije BiH sva pravna i zička lica obavezna uništavati ambroziju.

Poljoprivredni zavod Unsko-sanskog kantona već desetak godina provodi mjerenja koncentracije polena ambrozije u zraku i shodno parametrima do kojih se došlo, na žalost, kontinuirano se poveća. Korovska biljka ambrozija egzistira od maja do oktobra a emisija polena je u periodu od jula do početka oktobra, kaže Kemal Salkić iz Poljoprivrednog zavoda USK-a.
Ambrozija ima višestruko štetan uticaj kako na zdravlje ljudi, tako i na samu poljoprivrednu proizvodnju. Zbog ambrozije, alergične osobe otežano dišu, a pored ostalog ometa im i koncentraciju radne sposobnosti.
Na žalost, svake godine sve više građana je alergično na polen ambrozije. Iz Poljoprivrednog  zavoda apeluju na takve građane da se zaštite na način da se ne kreću na mjestima obraslim ambrozijom i ne izlaze u vrijeme kada je koncentracija polena u zraku najveća, a to je u ranim jutarnjim i predvečernjim satima.
Ova korovska biljka svake godine zauzima sve veće površine a njena koncentracija se svakodnevno povećava.

rtvusk.ba/radio krajina