Home / USK Vijesti / Abdić traži vanrednu sjednicu zbog migranata: Srbija i RS služe kao protočni bojler
abdić

Abdić traži vanrednu sjednicu zbog migranata: Srbija i RS služe kao protočni bojler

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Hamdija Abdić uputio je inicijativu za održavanje vanredne sjednice federalnog organa zakonodavne vlasti o migrantima.”Već gotovo godinu na području Bosne i Hercegovine je prisutan veliki broj migranata. Težište problema se nalazi u Federaciji BiH, odnosno Unsko-sanskom kantonu. Prema dostupnim informacijama, trenutno se u četiri privremena migrantska centra (Bihać – BIRA, Borići, Cazin – Sedra, Velika Kladuša – Miral) nalazi 3.200 migranata i izbjeglica, a neslužbene informacije govore da se po privatnim smještajima i u pokretu nalazi još 2.000 migranata”, naveo je Abdić u inicijativi.

On je podsjetio da je Gradsko vijeće Bihać do sada već dva puta raspravljalo o ovom problemu te da je na sjednici Gradskog vijeća koja je održana 4. aprila 2019. između ostalog usvojen i zaključak kojim se pozivaju organi Federacije BiH da se hitno uključe u rješavanje ovog problema. Isto tako, zatražilo se od izabranih zvaničnika s područja Unsko-sanskog kantona da iniciraju i traže održavanje vanredne sjednice o ovom pitanju.

“Iz navedenog razloga vam se obraćam i tražim da se čim prije počne realizacija moje inicijative zbog sve većeg migracionog pritiska na Federaciju BiH, odnosno Unsko-sanski kanton. To potkrepljujem činjenicom da je sve veći pritisak na našu državnu granicu iz Srbije prema Republici Srpskoj. Prema mojim informacijama, a i tvrdnji jednog od gradonačelnika iz RS-a da je državna granica u posljednje vrijeme nebranjena, odnosno da se kontrola gotovo i ne sprovodi, već da se migranti prihvataju i na različite načine prebacuju u FBiH, a odatle i u Unsko-sanski kanton”, naveo je Abdić. 

Kako kaže, Srbija i Republika Srpska služe kao protočni bojleri, a sav teret migrantske krize se prebacuje u Federaciju BiH s težištem na Unsko-sanski kanton. 

“Smatram da se u ovu problematiku moraju uključiti svi nivoi države pa tako i Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH u kojoj se i dešavaju najveći problemi, kako sigurnosni tako i zdravstveno-epidemiološki”, piše u Abdićevoj inicijativi.

klix/RK

OSTAVITE KOMENTAR - nije potrebna registracija