1. NE PRETRPAVAJTE HLADNJAK 

Ako želite da vaše namirnice uvijek budu svježe, dajte im prostora da nesmetano ”dišu”. Zbog pretrpanog hladnjaka neki će dijelovi biti topliji od drugih, što će ubrzati kvarenje određenih namirnicaPravilnim rasporedom zrak će slobodno cirkulirati, hladnjak će vam biti pregledan, a omiljene namirnice neće ostati zanemarene.

2. STARIJE NAMIRNICE POGURAJTE U PRVE REDOVE 

Kako otvorena hrana ne bi ostala zaboravljena u kutu hladnjaka i tamo dočekala kvarenje, pogurajte je u prve redove. Taj će vam trik biti od posebne koristi prije odlaska u veliki šoping. U tom slučaju nove namirnice smjestite odzada, a stare premjestite u prve redove ili na posebnu policu.

 

3. NAMIRNICE KOJIMA ISTJEČE ROK TRAJANJA NEMOJTE DRŽATI U VRATIMA 

Mlijeko ili namirnice kojima ubrzo istječe rok trajanja ne ostavljajte u vratima hladnjaka jer će se zbog niže temperature brže pokvariti. Najbolje je takve proizvode smjestiti u sredinu hladnjaka, no pripazite kako ih okrećete da ne biste napravili još veći nered.

 

4. SVAKA NAMIRNICA IMA PREDVIĐENO MJESTO U HLADNJAKU

Ako nemate namjeru konzumirati hranu, onda je nemojte ni rezati jer će se tako brže pokvariti. To se posebno odnosi na meso, voće i povrće. Preporučuje se da voće ne perete prije pohranjivanja u hladnjak jer povećanje vlage može uzrokovati razvoj bakterija, ribu očistite prije pohranjivanja u hladnjak jer će tako duže ostati svježa, a meso pohranite na donju policu. Također, ključ je namjestiti hladnjak na pravu temperaturu.

 

5. NA BRZO KVARLJIVE NAMIRNICE ZALIJEPITE DATUM OTVARANJA 

Poigrajte se šarenim ili jednostavnim bijelim naljepnicama i označite datum otvaranja pakiranja. To će vam pomoći da pratite kada je krajnje vrijeme da potrošite određeni proizvod.

zadovoljna/RK