Home / Top 5 / 5 razloga zašto ti ispada kosa i kako si pomoći
kosa

5 razloga zašto ti ispada kosa i kako si pomoći

Ako si primijetila da ti kose ima posvuda, u odvodima, po zidu, podu, tušu, pločicama, ne brini. Prosječno svakoj osobi ispadne 60 do 100 dlaka dnevno, kaže trihologinja (stručnjakinja za kosu i tjeme) Anabel Kingsley, ali ako osjetiš da ti sve više kose ispada u zadnje vrijeme, ovo bi mogli biti uzroci tomu.

Tvoja frizura ti uništava kosu

Imaš li posebnu vezu sa svojom peglom za kosu? Ili si odana platinasto plavoj kosi cijele godine? Jaki proizvodi i stvari za stiliziranje kose mogu ponekad biti previše za tvoju kosu, pogotovo ako ‘slažeš’ različite tretmane jedan na drugi na već oštećenu kosu.

To uzrokuje pucanje kose, a može se primijetiti po pokidanim vlasima oko korijena dlaka.

Pomoći si možeš tako da se bojaš u nijansu koja je sličnija tvojoj prirodnoj teksturi i boji kose. Koristi i nježniji šampon bez sulfata koji čisti bez da dodatno isušuje tvoju kosu i odbaci pegle i figare, kao i frizure u kojima se kosa previše zateže (poput repa ili punđe) kako bi dala kosi šansu da se rehabilitira.

 | Author: ThinkstockThinkstock

Imaš problema sa štitnjačom

hipotireoza (nedovoljna aktivnost štitnjače) i hipertireoza (pretjerana aktivnost štitnjače) mogu uzrokovati iznenadni gubitak kose koji možeš primijetiti i na drugim ‘dlakavim’ područjima poput obrva.

To se događa zbog poremećaja hormona koji je odgovoran za rast kose. Što znači da kosa ispada kao i uobičajeno, ali ne raste ponovno.

Kada se riješi problem sa štitnjačom, ovaj bi problem trebao nestati. Kako bi što prije izrasla, možeš si pomoći prehranom tako da jedeš dovoljno hrane koja je puna proteinima poputpiletine, tofua, grčkog jogurta i orašida.

 | Author: Guliver/ShutterstockGuliver/Shutterstock

Pod jako velikim si stresom

Je li posao zadnje mjesto na kojem želiš trenutno biti? Jesi li nedavno prošla kroz teški prekid? Jesi li bila bolesna i tvoje tijelo je van kontrole? Sve ove situacije čine veliki stres na tijelo, što vodi do opadanja kose zbog stresa (lat. telogen effluvium).

Loša vijest je da će trebati proći nekoliko mjeseci prije nego opadanje prestane. Ključ je u tome da se stres mora izliječiti kako bi prestalo, kaže Deanne Mraz Robinson, dermatologinja sa Yale New Haven Hospital.

Moraš pronaći vlastiti način kako ćeš se prebaciti u “zen mode”. Ako ne možeš sama, kroz meditaciju, kreativnost i slično, potraži pomoć stručnjaka.

 | Author: Guliver/ShutterstockGuliver/Shutterstock

Nedavno si rodila

Zahvaljujući svim hormonalnim mijenama, nove mame imaju često problema s kosom. Dok si trudna, razina estrogena u tvom tijelu ‘probija krov’, što dovodi do rapidnog ispadanja kose. Ali, te razine se počnu snižavati nekoliko mjeseci nakon poroda, što vodi do ispadanja kose.

Imaš sindrom policističnih jajnika

Kao i u nekim prethodno spominjanim stanjima, hormoni su krivci i ovdje za ispadanje kose. Zbog sindroma policističnih jajnika rastu razine hormona testosterona. Drugi simptomi sindroma su i debljanje, akne, izostanak mjesečnice, problemi sa začećem i pretjerana dlakavost po tijelu.

Ako sumnjaš da boluješ od njega, trebala bi posjetiti liječnika kako bi ti prepisao hormonalnu terapiju i druge načine liječenja. To bi trebalo vratiti rast kose u normalu.

zdravakrava.hr/RK