Home / Vijesti / Žestoke kritike Dragana Čavića: “Srbende u dogovoru sa strancima drže referendum u ladici”
cav

Žestoke kritike Dragana Čavića: “Srbende u dogovoru sa strancima drže referendum u ladici”

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić danas se nakon odluke o nenastavljanju sjednice NSRS obratio medijima i iznio teške optužbe na račun vladajućih struktura ovog entiteta.

Sami u priznali da je bilo političkog utjecaja radi neobjavljivanja odluka o referendumu o koji se kunu dvije godine. 2015. godine je donesena odluka, a oni su spriječili objavljivanje u Službenom glasniku. Zašto?“, upitao je Čavić.

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske se zatim osvrnuo i na najave referenduma od strane SNSD-a i Milorada Dodika.

Jeste li donijeli odluku o referendumu o ukidanju Suda i Tužilaštva? Provedite ga. Mi to nismo podržavali i upozoravali smo da će Republiku Srpsku dovesti u izolaciju.”

Čavić je istakao da je na njegovo insistiranje da se odluke Skupštine objave u Službenom glasniku da bi stupile na snagu, prije sedam dana u Istočnom Sarajevu Milorad Dodik rekao: “Šta oni hoće, nismo održali referendum jer smo bili pod pritiskom i RS bi bila u izolaciji”.

Kakav cinizam“, rekao je Čavić i nastavio:

Te Srbende i junačine kada su shvatile kuda idu našle su rješenje u dogovor sa strancima, sa Zapadom, da drže u ladici odluku o referendumu. Vrlo neprijatan razgovor sam imao sa jednim stranim diplomatom koji smatra da to što radim nije dobro, što insistiram da se provede odluka o referendumu“, izjavio je Čavić.

Predsjednik NDP-a je kazao da, iako ne podržava to, opozicija insistira da se provede referendum, jer je odluka donesena u NSRS. Ili da se odluka poništi.

Jeste li donijeli odluku? Provedite referendum ili poništite ako mislite da ćete proizvesti sankcije za RS.  Hoćete da nema Suda i Tužilaštva BiH? Jeste donijeli odluku? Provedite je i ukinite Sud i Tužilaštvo BiH, ali nemojte da sluđujete ovaj narod svaka tri dana referendumima koje ne održavate.

N1/radio krajina