Home / Zdravlje / Virus uzročnik „bolesti prljavih ruku“

Virus uzročnik „bolesti prljavih ruku“

Enteralna prehrana, poznata i kao hranjenje kroz cijevi ili umjetno hranjenje, način je prehrane prilagođen onima koji ne mogu jesti dovoljno ili uopće kako bi dobili sve potrebne hranjive tvari.

Ovako, preko cjevčica one dolaze direktno u tanko crijevo i želudac iz kojih se apsorbiraju u krvotok. Osim u bolnici, ovakvo hranjenje može se provoditi i kod kuće uz podršku specijaliziranog medicinskog tima.

Perioralni dermatitis je bolest kože lica na području oko usta, a može se proširiti do nosa i očiju. Obično se manifestira kao crveni osip s papulama, zbog čega može biti nalik aknama ili rozaceji. Ova vrsta dermatitisa može trajati od nekoliko mjeseci pa i do godinu dana, a obično se periodično pojavljuje kroz čitav život pogođene osobe. Najčešće se javlja kod žena reproduktivne dobi, ali može se pojaviti u oba spola i u djetinjstvu i u kasnijoj životnoj dobi. Tačni uzroci nastanka nisu uvijek jasni. Mada su istraživanja nastanak ovog osipa povezala s prethodnim korištenjem krema za lice ili sprejeva za nos na bazi kortikosteroida.

Koksaki virus, raširen po čitavom svijetu, unosi se u organizam najčešće hranom zaraženom u doticaju s nečistim rukama zbog čega se skup simptoma koje uzrokuje zovu i “bolest prljavih ruku”. Virus je prvi puta izoliran 1948. godine u Coxsackie-ju, američkom gradiću po kojem je i dobio ime. Virus se prenosi feko-oralnim putem, što znači da se nalazi u respiratornom traktu i stolici. Do zaraze zato često dolazi kihanjem, kašljenjem i u dodiru sa stolicom zaražene osobe. Rizični faktori za zarazu slab imunitet, boravak u gužvama (gradski prevoz, škole, vrtići) i loša higijena.

Bartholinijeve žlijezde su žlijezde vanjskih ženskih spolnih organa, a nalaze se po jedna sa svake strane ulaza u rodnicu, na području velikih stidnih usana. One su okrugle, male i neopipljive zbog čega žene najčešće ni ne znaju da ih imaju, ali je njihovo pravilno funkcioniranje važno za seksualno zdravlje žene. Bartholinijeve žlijezde izlučuju tekućinu na ulaz u rodnicu tokom spolnog odnosa olakšavajući prodor penisa pa čine odnos ugodnijim. Aktiviraju se kada započne seksualna stimulacija.

Kalprotektin je protein koji se nalazi u citoplazmi upaljenih ćelija u crijevima. Vrijednosti tog proteina mjere se iz uzorka stolice pacijenta kako bi pomogle u dijagnozi bolesti ili poremećaja u radu probavnog sistema. Kalprotektin u stolici (fekalni kalprotektin) mjeri se radi razlikovanja bolesti probavnog sistema i zamjenjuje mnogo neugodniju kolonoskopiju. Određivanje kalprotektina je neinvazivna metoda, bezbolna, pouzdana i jeftina.

avaz.ba/radio krajina