Home / Zdravlje / Šta sve radi kašika kokosovog ulja na prazan stomak

Šta sve radi kašika kokosovog ulja na prazan stomak

Za ljudski organizam, kokosovo ulje na prazan stomak predstavlja pravu blagodat, koja nam može koristiti u zdravstvene svrhe. Jedna do dvije kašike ovog ulja ujutru prije jela učinit će da određene tegobe budu što dalje od nas.

Kokosovo ulje ima prijatan miris, sadrži vodu i malu količinu masnih kisjelina. Ulje kokosa je pravo blago za ljudski organizam, a najbolje je kada se koristi na prazan želudac.

Na osnovu različitih studija koje su do sada urađene, koristi kokosovog ulja su brojne. Može se navesti bar 10 odličnih zdravstvenih prednosti ulja kokosa kada se ono uzima ujutru natašte.

1. Smanjuje veličinu struka

Naučnici su otkrili da osoba koja na prazan stomak konzumira 1-2 kašike kokosovog ulja dnevno može da stanji struk zato što ovo ulje efikasno sagorijeva kalorije koje se akumuliraju u organizmu.

2. Podstiče mršavljenje

Ako trenutno provodite program rigoroznije ishrane ili redovno idete u teretanu, pokušajte da konzumirate kokosovo ulje na prazan želudac. Razlog tome je što ulje kokosa može da podstakne efikasnije gubljenje kilograma.

3. Smanjuje potrošnju hrane

Pošto kokosovo ulje čini da se želudac brže osjeti sitim, to mu omogućava da ograniči potrošnju hrane koja treba da se unese u organizam.

4. Pomaže optimalnosti sistema za varenje

Konzumiranje kokosovog ulja na prazan želudac je izuzetno preporučljivo za varenje. Sadržaj ulja kokosa pomaže da sistem za varenje funkcionira na najoptimalniji mogući način.

5. Pomaže apsorpciji hranljivih materija

Optimalna apsorpcija hranljivih materija neophodna je tijelu kako bi bilo savršeno zdravo i bez ikakvih tegoba. Upravo je upotreba kokosovog ulja jedan od načina da se svi nutrijenti iz hrane upiju na način kako bi se iskoristili svi njihovi hranljivi potencijali.

6. Sagorijeva masti

U zdravstvene prednosti konzumiranja kokosovog ulja na prazan želudac ubraja se i to što srednjelančane masne kiseline koje ovo ulje sadrži lako transformiraju mast u energiju.

7. Bori se protiv upale

Kokosovo ulje bogato je antioksidantima koji djeluju kao protivotrov prema slobodnim radikalima kao glavnim uzročnicima upale. Prema sprovedenim medicinskim studijama iz Indije, antioksidantni sadržaj u kokosovom ulju djeluje protivupalno i povoljno na razbijanje kamena u žuči, probleme sa crijevima i druge bolesti stomačnih organa.

8. Podstiče metabolizam

Jedan od najboljih i najlakših načina ubrzavanja metabolizma je konzumiranje kokosovog ulja, koje je pravo gorivo za ljudski organizam.

9. Podiže energiju

Ovo ulje je jedan od važnih izvora energije i može je povećati u tjelesnom sistemu. Kalorijski sadržaj u ulju kokosa je takav da se energija ekspresno podiže.

10. Sprečava nastanak kamena u bubregu

Hemijski sadržaj u kokosovom ulju sposoban je da spreči javljanje kamenja u bubrezima koji štete ovim organima i jako su bolni.

Kako koristiti kokosovo ulje?

Da bi se dobile optimalne prednosti kokosovog ulja, ne treba pretjerivati sa konzumiranjem. Osim 1-2 kašike ujutru, do kraja dana moguće je uzeti još svega nekoliko kašika ovog ulja i to zavisno od sopstvene tjelesne težine:

– Za težinu između 40 i 59 kilograma dozvoljene su najviše 3 kašike dnevno

– Za težinu između 60 i 80 kilograma dozvoljeno je 4,5 kašika dnevno

– Za težinu veću od 80 kilograma maksimalna potrošnja je 6 kašika na dan

Pri kupovini kokosovog ulja treba obratiti pažnju na to da bude sa oznakom ”djevičansko”, što znači da u tom ulju nema mješavine.

avaz.ba/radio krajina