Home / Vijesti / SKANDALOZNI VUČIĆEV MINISTAR: Raportira u uniformi paravojnih formacija koje su ubijale po BiH i Hrvatskoj
vul

SKANDALOZNI VUČIĆEV MINISTAR: Raportira u uniformi paravojnih formacija koje su ubijale po BiH i Hrvatskoj

Vulin je dobio svoju uniformu i to paravojne formacije na čijem čelu se godinama nalazio Milorad Ulemek Legija, koji je u istoj išao na krvave pohode u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Ime Aleksandra Vulina u žiži je javnosti zbog niza afera čiji je bio glavni akter tokom boravka na vlasti. Posljednja afera – “tetka”, odnosno nepostojanje porijekla novca za kupovinu stana u Beogradu, osim Vulinove izjave da mu je 205.000 eura dala suprugina tetka iz Kanade, izazvala je burne reakcije javnosti.

Ipak, Vulin ne prestaje da intrigira. U javnosti se njegovo pojavljivanje kao ministra odbrane sve više karakteriše kao lična promocija, kojoj je i te kako posvećen.

Naime, na društvenoj mreži Twitter počela je da se dijeli fotografija Aleksandra Vulina i njegovog “stajlinga” tokom prisustvovanju prikaza uzbunjivanja dežurne jedinice lovačke avijacije u sistemu PVO na Aerodromu “Batajnica”.

Twitteraši su po Vulinu osuli paljbu zbog uniforme, ili kako su je mnogi nazvali “parauniforme”.

Погледај слику на Твитеру

 Činjenicu da ministar odbrane nije služio vojsku i dalje kopka građane Srbije, te smatraju da je nošenje bilo kakve uniforme ili obilježja – drskost!

Nastojanje da se nosi crna uniforma, pretjerano prikazivanje iste i pokušaj da se ministar pokaže kao jaka ličnost, u javnosti izaziva suprotno desjtvo, pa Vulina smatraju osobom koja se bori isključivo za lične interese, ne obraćajući pažnju na vojsku i Srbiju čije interese bi trebalo da zastupa.

U vrijeme SFRJ ministri odbrane bili su aktivni generali ili admirali. Kada je 1992. za predsednika Vlade postavljen Milan Panić, zadužio je i Ministarstvo odbrane kao prvi civil. Tada je uveden propis da ministar odbrane Srbije dobija uniformu bez činova koju smije da nosi samo u ratnom ili vanrednom stanju. Od 2000.-tih ova je praksa napuštena jer je počelo da se insistira na civilnoj kontroli Vojske, pa su ministri, uglavnom, bili civili.

Prema izmjenama i dopunama Zakona o odbrani, o uniformi Vojske Srbije odlučuje predsjednik Srbije na prijedlog ministra odbrane.

Ostaje nam da zaključimo da je “dil” sklopljen. Vulin je dobio svoju uniformu i to paravojne formacije na čijem čelu se godoinama nalazio Milorad Ulemek Legija, koji je u istoj išao na krvave pohode u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

SB/radio krajina