Home / Zdravlje / SIRĆE – jabučno i vinsko za zdravlje, alkoholno za čišćenje

SIRĆE – jabučno i vinsko za zdravlje, alkoholno za čišćenje

Osim što salati daje poseban okus, sirće pomaže probavi i ima niz zdravstvenih prednosti. Istraživanja su pokazala da sirćetna kiselina značajno smanjuje udio holesterola i triacilglicerola u krvi, a utječe i na snižavanje krvnog pritiska.

U našim kuhinjama najčešće susrećemo tri vrste sirćeta – jabučno, vinsko i alkoholno. Sve vrste imaju široku primjenu u domaćinstvu.

Alkoholno ili bijelo sirće najviše se koristi za čišćenje ili konzerviranje hrane, a vinsko i jabučn sirće imaju reputaciju namirnica koje su dobre i za zdravlje.

Vinsko sirće

Kao što mu samo ime kaže, vinsko sirće radi se od vina, bijelog ili crnog i prepuno je kalcija, kalija, magnezija, fosfora, željeza i bakra.

Vinsko sirće, osobito ono od crnog vina, jak je antioksidans. Crno vino sadrži resveratrol, tvar koja se nalazi u crnom vinu i koje mu daje boju, ima snažno antioksidativno djelovanje.

Bijelo vinsko sirće ima blaži okus, za razliku od crvenog koje zbog tanina iz ljuske grožđa ima bogatiju, intenzivniju aromu. Dakako, što je vino kvalitetnije bit će kvalitetnije i vinsko sirće. Ono mora sadržavati najmanje četiri posto sirćetne kiseline, a kiselost od pH 3,2-3,6.

Vinsko sirće ima karakterističan miris, crvenkaste je ili žute boje, što ovisi od vina koje se koristilo. Ima i jaka antibakterijska svojstva pa se od davnina koristi kao narodni lijek za bolesti i ozljede.

Osim kao začin u salati ili sastojak pri pripremi umaka, preljeva, supa ili kao dodatak glavnim jelima, vinsko sirće je poznato po protivupalnom ili antiseptičkom djelovanju. Koristilo se i kao sredstvo za dezinfekciju, ispiranje rana, kod upala i povišene temperature…

 Jabučno sirće

Iako se obično ističu prednosti jabučnog sirćeta u borbi protiv viška kilograma, neka su ranija istraživanja ukazala kako je i vinsko sirće jednako dobro za sve koji bi željeli istopiti nagomilane viškove.

Jabučno sirće se proizvodi od svježih jabuka koje se narežu na manje komade ili gnječe te podvrgavaju fermentaciji u dva koraka. Također je prirodni lijek, a smatra se i prirodnim antibiotikom.

Stručnjaci ističu kako je najbolje koristiti nepasterizirano sirće čiji pH iznosi između pet i sedam. Sirćetna kiselina glavni je sastojak i jabučnog sirćeta pa je zaslužna za njegove karakteristike poput okusa i mirisa.

Jabučno sirće koristi se i za liječenje akni, kožnih infekcija poput gljivica ili pak pigmentacijskih mrlja pa ga razrijedite vodom i nanesite na kožu. Osim toga, smatra se da snižava glikemijski indeks namirnica, poboljšava osjetljivost na inzulin i omogućava kontrolu dijabetesa tipa 2.

Za mršavljenje i brži metabolizam

Ako želite smršavjeti i ubrzati metabolizam prije svakog obroka dvije do tri kašičice jabučnog sirćeta stavite u čašu mlake vode i popijte na prazan želudac.

 Aceto balsamico

Aceto balsamico (balzamično sirće) se tradicionalno proizvodi u talijanskoj Modeni, a radi se iz koncentriranog mošta bijelog grožđa sorte Trebiano. Proizvod je tamne boje i bogatog okusa, dobiven dugim stajanjem u drvenim bačvama, neki čak i po 100 godina, što značajno podiže cijenu ovoga sirćeta.

Za razliku od ostalih vrsta sirćeta gušći je i viskozniji. Prema studiji iz 2006. godine objavljenoj u Medscape General Medicine aceto balsamico sprečava nakupine plaka u krvnim žilama te razvoj arterioskleroze.

vijesti.ba/radio krajina