Home / Specijalno / Senad Kruezi planira motorom putovati od Singapura do Njemačke pod zastavom BiH

Senad Kruezi planira motorom putovati od Singapura do Njemačke pod zastavom BiH

Ja se zovem Senad Kruezi, imam 54 godine. Rodjen sam u Bosanskoj Krupi, a životni put me odveo prvo za Kosovo a zatim sam u 16. godini sa porodicom preselio u Njemačku.  Preko dvadeset godina sam marljivo i uspješno radio, te sam stekao i izgradio malu firmu sa 18 zaposlenika. Ali ako nekog pitate “ko je Senad Kruezi”?, dobićete odgovor da sam ja Bajker.

Ja sam bajker u duši i vozim motore od moje 17 godine bez prekida . Većinom vozim sportske motore, a zadnjih 12 godina vozim i motore za duge staze kao što je V-Strom 1000, GS 1200 Adventure. Vozio sam po cijeloj Evropi, po Balkanu, Turskoj,  Albaniji itd. Prešao sam oko pola miliona km…

Prije nekih 10 godina sam shvatio da mi je životna želja da obidjem svijet za 88 dana.  Planirao sam krenuti 2010., ali moja supruga se porodila tako sam put odgodio za 2 godine. Tada sam trebao krenuti od Baden Baden do Magadan u Sibiru i nastaviti preko Aljaske do Njujorka ali nisam dobio vizu preko Rusije zbog rata u Ukrajini.

Ali posto se Bosna plasirala na SP u Brazilu 2014., odlučio sam se da idem na to prvenstvo i da bodrim Zmajeve. Naravno, išao sam motorom. Startao sam u Čileu, preko Argentine do Rio de Jenairo. Nakon toga sam vozio preko Bolivije i vozio sam poznatu Cestu smrti koja je druga na svjetu po opasnosti i odvozio sam bez ozljeda.

Nakon toga sam vozio dalje za Peru i na poznato mjesto Machu Pichu. I dalje za Ekvador, Columbia i ilegalno za Panamu gdje su me u pritvor stavili zbog ilegalnog ulazka u državu. Ovo putovanje je trajalo 40 dana i 25 000 predjenih kilometara.

Godina 2015, putovao sam u centralna Ameriku, tačnije Costa Rika i do Nikarague. Nisam imao sreće, vratili su me i morao sam motor ostaviti u Costa Riki i tamo ga prodati. Dvije sedmice sam vozio nekih 1500 km.

Godina 2016., krenuo sam za Afriku. Put sam počeo u Njemačkoj a završio u Gambiji. Na putu je bilo katastrofa, imao sam dvije nesreće i u Sahari mi usuli Dizel posto nema benzina tako da sam tu izgubio 2 dana. Nastavio sam preko Mauritanije voziti do Senegala. Vozio sam skoro non-stop, pod vedrim nebom i prelijepim krajolikom. Vozio sam do Dakar i prenoćio u Hotelu.

Nakon 4 dana napokon sam pronašao čistu vodu i okupao se. Krenuo sam dalje za Gambiu i pred samom granicom me policija zaustavi. Nađu mi u pasošu da mi viza vrijedi samo za danas, iako sam platio za 10 dana!!

Odlučim se za vožnju nazad, prema Njemačkoj. Vozio sam daleko preko limita ceste tako da sam pao ali sreća u pjesak. Od Gambije do Njemačke sam vozio 4 dana i 3 noci u istoj robi nisam se imao gdje okupati. Preko 6000 km sam vozio non stop sa malim pauzama od 2-3 sata.

Godine 2017 ., odlučio sam se za put u Australiju. Obišao sam čitav kontinent, tačnije 13 333 km za 13 dana.

Ove godine imam plan da putujem od Singapura pod zastavom Bosne, preko Laosa, Kine, Kazastana, i Rusije, krajnji cilj je Njemačka. To je odprilike 23 000km za 30 dana, skoro su sve obične ceste, bez autoputa . Motor sam poslao, a stiže 22. maja u Singapur. Preuzimam je 28. maja i nadam se da ce me Bosna pratiti u mojem putovanju. bilo bi mi drago da ipak ima neko ko me prati i psihički podržava. Nije dovoljno samo pogledati, jedan klik ne košta ništa, a meni puno znači.

Motor treba respekt,a to je ljubav koja se ne može kupiti. Ja imam 2 idola u životu, to je kobra i žena, iz tog razloga jer su iste: lijepe, zgodne kad ti vjeruje možeš je u čelo ljubiti a ako ne samo “cap” i nema te, čak ni doktor ne pomaže. Toliko od Senada Cobre 88 made in Bosna! (izvor: radio krajina)